"Sportapp Strava heeft spoorloze Steven de Jongh gered in Spaanse bergen"

De Nederlandse echtgenote van Steven de Jongh heeft haar verdwenen man helpen opsporen en de sportapp Strava heeft een grote rol gespeeld in de goede afloop van zijn verdwijning. Maandag viel De Jong bewusteloos in Gerona tijdens een fietstocht, vijf uur later werd hij gevonden. 

De Nederlandse wielerploegleider Steven de Jongh heeft maandag urenlang langs de kant van de weg gelegen, nadat hij gevallen was tijdens een trainingsrit in de buurt van Gerona. Vijf uur later werd hij teruggevonden. Gisteren mocht De Jongh het ziekenhuis verlaten met een hersenschudding.

"Als mijn man zegt dat hij twee uur weg is, dan is hij twee uur weg is. Een uur later dacht ik, dit is fout", zegt Renée Meijer in "De wereld vandaag" op Radio 1. " Als wielrenners als hij vallen of een been gebroken hebben, dan nog komen ze naar boven. Professionele wielrenners zijn harde mannen. Daarom heb ik alarm geslagen. Ik heb op Twitter om hulp gevraagd. De politie was hem wel al aan het zoeken, maar ik dacht: Ik moet wat doen want het wordt straks donker."

De app Strava heeft de oplossing gebracht. "Ik wist ongeveer waar hij naartoe ging.  Door de mobiele trackingapp konden we heel wat gebieden uitsluiten en gericht zoeken. Via Strava konden we zien waar hij het laatst gesignaleerd werd. Vier kilometer verder is hij gevonden", besluit Renée Meijer.

Strava is een bibliotheek met al je fiets- of hardloopprestaties

Bart De Schampelaere van het wielertijdschrift Grinta heeft in "De wereld vandaag" uitgelegd wat de mobiele app Strava precies doet.

"Strava is een app die gekoppeld is aan een onlineplatform. Iedereen die een account aanmaakt, kan er zijn fiets- of hardloopprestaties bijhouden in een soort persoonlijk archief. Het is een bibliotheek van alle activiteiten die je ondernomen hebt, gekoppeld aan gps waardoor je kan bekijken waar je was", aldus De Schampelaere.

De gebruikers kunnen ook al hun gegevens delen via sociaalnetwerksites.

"Iedereen heeft zijn redenen om Strava te gebruiken. De profs gebruiken het om hun vooruitgang te monitoren. Andere mensen gebruiken het om een beetje op te scheppen. Vroeger werd er na een fietstocht opgeschept op café, nu doet men dat op het internet", zegt De Schampelaere.

Meest gelezen