AFP or licensors

Staffan de Mistura stapt eind november op als speciaal gezant van de VN voor Syrië

Na vier jaar en vier maanden houdt de VN-gezant voor het conflict in Syrië het voor bekeken. De Mistura heeft al die tijd gepoogd om het bloedige conflict in Syrië te beëindigen of toch minstens uitwegen te vinden voor de burgerbevolking.

In zijn nota aan de VN-Veiligheidsraad waarmee Staffan de Mistura zijn ontslag aankondigde, haalt hij "persoonlijke redenen" aan. Tot eind november blijft hij evenwel aan de slag, want volgende week gaat hij naar de Syrische hoofdstad Damascus om te praten over een comité dat een nieuwe grondwet voor dat land moet opstellen.

De Mistura werd in 2014 benoemd tot VN-gezant voor Syrië door toenmalig secretaris-generaal Ban Ki-moon. Het was een harde job, want hij slaagde er niet in om een vredesakkoord te bereiken in dat land. Wel kon hij een aantal deelakkoorden sluiten waardoor humanitaire konvooien toegang kregen tot de noodlijdende burgerbevolking. Via andere akkoorden konden burgers en strijders uit omsingelde enclaves worden geëvacueerd. Dat ging zowel om voor- als tegenstanders van de Syrische leider Bashar al-Assad.

Waarom De Mistura nu stopt, is niet duidelijk, maar hij is intussen al 71. Eerder werkte De Mistura die van Italiaans-Zweedse afkomst is, al voor afdelingen van de Verenigde Naties zoals het Voedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in onder meer Soedan, Tsjaad, Ethiopië, Vietnam en Laos en was hij beheerder van de regio Mitrovica na de aftocht van de Serviërs in Kosovo in 1999 en speciaal gezant van de VN voor Irak en Afghanistan.

Meest gelezen