Videospeler inladen...

Zeker 19 doden bij schietpartij en bomaanslag in school op de Krim

In de stad Kertsj in het oosten van het Krimschiereiland zijn zeker 19 doden gevallen bij geweld. De overheid had het aanvankelijk over een terreurdaad, maar het zou nu eerder gaan om een "massamoord in een school".

De aanslag op de school in Kertsj heeft urenlang tot veel verwarring geleid. Zo werd er eerst gesproken over de ontploffing van een gasfles, maar daarna namen de veiligheidsdiensten de term "terreurdaad" in de mond. Er was sprake van een bomexplosie en een of meerdere mannen die scholieren hebben neergeschoten in de school.

Volgens de regionale leider van de Krim, Sergej Aksjonov, heeft de schutter zichzelf daarna om het leven gebracht. Het zou gaan om een 18-jarige ex-student van de school. De veiligheidsdiensten spreken daarom eerder over "massamoord" in plaats van terreur.

Officieel zijn er nu 19 doden gevallen, de meesten onder hen zijn tieners plus de dader. Die zouden allen zijn neergeschoten en zouden dus niet gedood zijn bij de explosie. Er zouden ook een vijftigtal gewonden zijn. Volgens getuigen werden er overal in Kertsj scholen en kindercrèches ontruimd uit voorzorg. Het Russische leger heeft versterkingen in de vorm van troepen en materiaal naar de Krim gestuurd, maar blijkbaar is dat niet nodig.

(Lees verder onder de kaart).

Kertsj nabij de brug naar Rusland

Wat de motieven van de dader(s) zijn, is nog niet duidelijk. De overheid ging aanvankelijk uit van terreur, maar nu zou het eerder gaan om een schietpartij in een school door een ex-leerling die om een of andere redenen wrok koesterde.

De Russische veiligheidsdiensten hebben in elk geval erg verwarrend gecommuniceerd over het gebeuren. Dat komt wellicht omdat Kertsj ligt in het uiterste oosten van de Krim, vlakbij de nieuwe lange brug die het schiereiland verbindt met Rusland en die begin dit jaar is geopend. Die brug wordt beschouwd als een symbool van de "hereniging" met Rusland en kort na de schietpartij zijn de veiligheidsmaatregelen er verstrengd. In heel de Krim was overigens de noodtoestand uitgeroepen.

In 2014 hebben Russische troepen het Oekraïense schiereiland ingenomen en geannexeerd. Tegen die annexatie is op de Krim geprotesteerd door de pro-Oekraïense bevolking en door de minderheid van de Krim-Tataren, maar die hebben nooit aanslagen uitgevoerd tegen de Russen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen