Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump geeft Saudi's voordeel van de twijfel in de verdwijningszaak rond Jamal Khashoggi

Terwijl VS-president Trump de Saudi's niet met de vinger wil wijzen in verband met de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi, hebben IMF-topvrouw Christine Lagarde en andere topfiguren hun deelname aan het komende "Davos in the Desert" in Saudi-Arabië afgezegd.

President Trump loopt diplomatiek op een erg dunne koord tussen zijn nauwe bondgenoot Saudi-Arabië en het Turkije van president Tayyip Erdogan, met wie hij de gespannen relaties net wou verbeteren; zeker nadat Turkije de gevangen Amerikaanse dominee Andrew Brunson heeft vrijgelaten.

Trump wou eerst meer uitleg over de verdwijning van Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul op 2 oktober. In een interview met het persbureau Associated Press wil Trump echter niet weten van beschuldigingen van moord aan het adres van de Saudi's. "Ik denk dat we eerst moeten uitvissen wat er gebeurd is. Anders is het weer van dat en is iemand schuldig tot zijn onschuld bewezen is".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is intussen in Turkije aangekomen om de Turkse versie van de feiten te horen. Pompeo kwam uit Saudi-Arabië waar hij gepraat heeft met kroonprins Mohammed bin Salman en met koning Salman. Pompeo noemde dat een "erg succesvol bezoek", want de Saudi's zouden bereid zijn om mee te werken aan een onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi.

Die journalist stond erg kritisch tegenover kroonprins Mohammed bin Salman. Hij verdween op 2 oktober toen hij in het Saudisch consulaat in de Turkse stad Istanbul papieren ging afhalen voor zijn echtscheiding. Volgens de Turken is hij in dat consulaat vermoord.

"Wij gaan niet naar Davos in the Desert"

Intussen zeggen steeds meer politieke en economische leiders hun deelname aan de komende economische top in Saudi-Arabië af. Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Muntfonds (IMF) is de laatste in de rij.  Eerder hadden de toplui van de banken en investeringsfondsen zoals JPMorgan Chase, BlackRock, Blackstone, Crédit Suisse, Standard Chantered hun deelname afgezegd evenals Richard Branson en Bill Ford, de voorzitter van de autogroep Ford.

De top in de Saudische hoofdstad Riyadh heet officieel "Future Investment Initiative" (FII) en draait rond het Saudische overheidsfonds, een van de grootste ter wereld. De top wordt ook het "Davos van de woestijn" genoemd naar analogie met die andere bijeenkomst van al wie naam en faam in het Zwitserse skioord Davos.

Het FII in Riyadh zal dit jaar vooral draaien rond de nakende privatisering van de staatsoliemaatschappij Saudi Aramco en de bijeenkomst is grotendeels het initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman. Die wordt echter beschuldigd als de opdrachtgever van de verdwijning van de kritische journalist Khashoggi. De niet-deelname van "captains of industry" is hoe dan ook een smet op het blazoen van de kroonprins.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin gaat alleszins wel naar de top in Riyadh. President Trump wil absoluut dat Saudi Aramco op een Amerikaanse beurs genoteerd wordt en de kwestie rond Khashoggi komt dan ook op een erg vervelend moment.

Meest gelezen