Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Verdachten in verdwijning van Khashoggi komen uit entourage van Saudische kroonprins Mohammed bin Salman

Volgens The New York Times komen vier verdachten van de verdwijning uit de kring rond de Saudische kroonprins. Ze maken deel uit van een groep van 15 verdachte Saudi's die korte tijd in Istanbul waren tijdens de verdwijning van de Saudische journalist en dissident Jamal Khashoggi. Dat lijkt te wijzen op betrokkenheid van de kroonprins.

Turkse veiligheidsdiensten hadden eerder beelden van bewakingscamera's gepubliceerd van 15 Saudi's die kort voor en na de verdwijning van Khashoggi naar Istanbul waren gereisd en in het consulaat waren toen Khashoggi daar was. Die mannen zijn nadien onmiddellijk vertrokken. Khashoggi verdween toen hij in het Saudische consulaat documenten voor zijn echtscheiding kwam halen.

De krant The New York Times heeft experten de beelden laten onderzoeken via het internet en daardoor zijn een aantal van die mensen geïdentificeerd als leden van de entourage van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zou aantonen dat de kroonprins betrokken was of tenminste op de hoogte was van plannen om Khashoggi te ontvoeren.

Een van hen is Maher Abdul Azziz Mutreb, een diplomaat die in 2007 werkte op de Saudische ambassade in Londen. Die man reist blijkbaar veel met kroonprins Mohammed en was onder meer in maart met hem tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten en in april in Madrid en Parijs. Mogelijk werkt Mutreb nu als lijfwacht van de kroonprins.

Ook een tweede verdachte, Abdul Azziz Mohammed al-Hawsawi, reisde eerder als lid van het beveiligingsteam van de kroonprins op buitenlandse reizen. Een derde, Thaar Ghaleb al-Harbi, werd vorig jaar gepromoveerd tot luitenant in de Nationale Garde wegens zijn aandeel in de beveiliging van het paleis van de kroonprins in de havenstad Jeddah. Een vierde man die door de Turken was gefilmd in het consulaat in Istanbul, is in een video van vorig jaar opgemerkt als iemand van de entourage van Mohammed bin Salman.

"Khashoggi gefolterd en onthoofd"

De Turkse krant Yeni Safak beweert intussen dat Khashoggi op het Saudische consulaat in de stad Istanbul werd "ondervraagd en gefolterd". De krant baseert zich uit geluidsopnamen die blijkbaar gemaakt zouden zijn door de Turkse geheime diensten. Die zijn daar erg voorzichtig mee, want dat zou tegelijk aantonen dat Turkije het Saudisch consulaat in Istanbul sytematisch afluistert.

De krant wil ook niet zeggen hoe ze aan die geluidsopnamen geraakt is. Daaruit zou blijken dat onder meer de duimen van Khashoggi afgesneden zouden zijn en dat hij uiteindelijk onthoofd is. Nog volgens de Turken zou het lichaam daarna in stukken gesneden zijn om het gemakkelijker buiten te smokkelen in kisten.

Op de opnames zou de stem van de Saudische consul in Istanbul, Mohammed al-Utaibi- te horen zijn. Die zou gezegd hebben: "Doe dat elders, ik ga hier enkel problemen mee krijgen". De ondervragers zouden de consul daarop afgesnauwd hebben: "Zwijg, als je wil leven als je terugkeert naar Saudi-Arabië!". Utaibi is gisteren uit Istanbul vertrokken. 

Hoe dan ook is slechts een ding zeker: dat Khashoggi is verdwenen nadat hij het Saudische consulaat is binnengestapt, maar anonieme bronnen in Turkije brengen wel dagelijks meer informatie naar buiten die niet bevestigd is.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen