VS lanceert de ultieme militaire communicatiesatelliet

De VS heeft woensdag een militaire communicatiesatelliet gelanceerd die zelfs in de ergst denkbare situatie, een nucleair conflict, dienst moet doen.

Van op Cape Canaveral in Florida vertrok om 6.45 uur Belgische tijd een krachtige Atlas-V draagraket van Lockheed Martin. Zowat 3,5 uur later kwam een 1,8 miljard dollar kostende militaire communicatiesatelliet vrij.

Gebouwd door Lockheed Martin gaat het om de AEHF-4 kunstmaan. Die moet zelfs bij een kernoorlog communicatie blijven verzorgen tussen de president, de opperste legerleiding en de strijdkrachten. De 6,2 ton wegende satelliet gebruikt immers frequenties die niet onder radioactieve straling te lijden hebben. Ook het bewust storen of cyberaanvallen slaan de satelliet niet uit haar lood.

Het is de vierde satelliet uit dit programma. Data gaan tien keer sneller naar beneden dan met het oudere Milstar-communicatienetwerk die nog uit de jaren negentig dateert. Minpunt: veel grondstations kunnen die razendsnelle data-transmissie nog niet aan.

Het was de achtste lancering van het lanceerbedrijf ULA (een joint-venture van Boeing en Lockheed Martin) dit jaar, en de laatste van op Cape Canaveral voor 2018.

Meest gelezen