"Gouden koppel", edelherten in de Ardennen en een slaperige luipaard: dit zijn de beste natuurbeelden van 2018

In het Natural History Museum in Londen zijn de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse "Wildlife Photographer of the Year"-competitie. Die bekroont de beste natuurfoto's van het afgelopen jaar. De Nederlander Marsel van Oosten kaapte de hoofdprijs weg met zijn foto van twee in de verte starende stompneusapen. Daarnaast werden nog een hele reeks andere fotografen bekroond in verschillende categorieën, onder wie ook een Belg. We maken een selectie uit de winnende foto's.

"Het gouden koppel", zo heet de foto die de hoofdprijs wegkaapte. De Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten trok ervoor naar het Qinling-gebergte in China, een van de weinige gebieden waar de bedreigde stompneusapen te vinden zijn. Van Oosten wou in zijn foto zowel de lange goudkleurige haren op de rug van de dieren als hun felblauwe gezicht vatten.

SM2017Copyright

De Zuid-Afrikaanse tiener Skye Meaker won de hoofdprijs bij de jongeren  met een foto van een rustende luipaard in het ochtendlicht, genomen in een natuurreservaat in Botswana.

Er is ook een Belg bij de laureaten. Deze foto van twee vechtende edelherten is genomen door Michel d'Oultremont in de Ardennen.

"Moeder, de verdediger", zo heet deze foto van de Spanjaard Javier Aznar González de Rueda. We zien een bochelcicade (membracidae) die haar nageslacht bewaakt.

Zeehonden rusten op een ijsschots op Antarctica. Een foto van de Spanjaard Cristobal Serrano.

De ijverige insecten op deze foto zijn "modderwespen" in een natuurgebied in West-Australië. Ze rollen de modder tot balletjes die ze gebruiken bij de bouw van hun nest. De Australische fotografe Georgina Steytler was eigenlijk van plan om vogels te spotten maar raakte gefascineerd door de wespen.

Jan van der Greef

Een kolibrie zuigt nectar uit de bloemen van een kniphofia-plant. Met de opengeklapte vleugels achter de stengel van de plant vormt zich een prachtig kruis. De foto is genomen door de Nederlander Jan van der Greef in de tuin van zijn hotel in Peru.

Little Silverback

Kuhirwa, een vrouwtjes-berggorilla, treurt om haar jong. Een foto van Ricardo Núñez (Spanje), genomen in het regenwoud van Oeganda.

(C) Joan de la Malla

"De droevige clown", zo heet deze foto. Joan de la Malla (Spanje) maakte het beeld op het Indonesische eiland Java, waar makaak-aapjes trainen om ze te laten optreden voor een publiek nog steeds voorkomt.

In de categorie voor de allerjongste beginnende fotografen (categorie 10 jaar en jonger) won het Indische jongetje Arshdeep Singh, met zijn bijzondere foto van twee uilen die in een industriële pijp schuilen.

Alle winnende foto's vindt u op de website van "Wildlife Photographer of the Year".

Meest gelezen