Videospeler inladen...

"Het kan in elk gezin gebeuren", zegt echte vader van verslaafde zoon die model stond voor "Beautiful boy"

De Amerikaanse Nic en David Sheff zijn blij met de verfilming van hun levensverhaal door Felix van Groeningen. “De film toont de pijn, het lijden, het verloren zijn.”

Vader en zoon Sheff zagen “Beautiful boy” met Timothée Chalamet en Steve Carrell op het Filmfestival van Toronto. “Dat was heel moeilijk en ontregelend,” geeft David Sheff toe. Nic voegt er aan toe: “Van Groeningen deed ons de moeilijke momenten herleven, maar toonde ook de liefde die er altijd is gebleven.” Ze waren te gast in "Van Gils & gasten" op Eén.

Het verhaal van de Sheffs is keihard. Nic was nauwelijks elf toen hij in San Francisco marihuana begon te roken. “Ik had daar een veel moeilijker relatie mee dan mijn vrienden."  

Als ik begon, kon ik niet meer stoppen

Het druggebruik van Nic Sheff escaleerde snel, tot crystal meth en heroïne. “Er is op dit moment trouwens sprake van een heroïne-epidemie, met 200 doden per dag door een overdosis,” stipt Nic Sheff aan. “Ik had mijn leven niet meer onder controle. Ik was een inbreker in het huis van m’n ouders, op zoek naar geld."

Ik stal het geld uit het spaarvarken van mijn kleine broer en zus

Zag vader David dan niets aankomen? “Als ouder leef je in een staat van ontkenning,” geeft David Sheff toe. “Nic bleef een goeie student, hij was lief. Het was pas toen hij 2, 3 nachten wegbleef en ik hem meer dood dan levend aantrof, dat ik doorhad hoe erg het was.”

Nic startte een ontwenningskuur van een maand. Daarna dachten we dat hij genezen was, vertelt zijn vader, maar na enkele dagen herviel hij. Wat volgde waren niet minder dan tien jaar van ups en downs. 

Verslaving is een ernstige ziekte, die moeilijk te behandelen is  

Uiteindelijk krabbelde Nic recht, met een combinatie van therapieën en medicijnen. Na anderhalf jaar schreven hij en zijn vader samen een boek. Om andere mensen te waarschuwen: denk niet dat het in jouw gezin niet kan gebeuren. “Wij hebben door scha en schande ondervonden van wel.”

Nic wil als boodschap meegeven dat een “amazing” leven best mogelijk is na het afkicken, en dat hij veel geluk had met een familie die hem nooit liet vallen.

Felix van Groeningen heeft zijn “Beautiful boy” gebaseerd op het boek van de Sheffs. De film sluit het Filmfest Gent af en komt in november in de Belgische bioscoop.

VIDEO: bekijk hieronder het gesprek in "Van Gils & Gasten" met Nic en David Sheff

Videospeler inladen...

Meest gelezen