Videospeler inladen...

Al 133 dagen 20 graden en meer: een nieuw weer-record voor 2018

Er zijn al heel wat weer-records gesneuveld in 2018 en daar komt er nu nog eentje bij: dat van warme dagen. In Ukkel heeft het KMI dit jaar al 133 dagen gemeten waarop het 20 graden is. Dat zegt VRT-weerman Frank Deboosere op Twitter.

2018 zal de geschiedenisboeken ingaan als een markant weer-jaar. Er zijn al veel records gebroken en daar komt er nu nog eentje bij: dat van de zogenoemde warme dagen. Dat zijn dagen waarop de maximumtemperatuur minstens 20 graden bedraagt.

Dit jaar heeft het KMI in Ukkel al 133 warme dagen gemeten. Het vorige record dateert van 1959, met 131 warme dagen. "1959 was een fantastisch, uiterst zonnig jaar, het zonnigste ooit. Daar gaan we nu boven. Al 133 dagen dat we in Ukkel 20 graden hebben behaald, dat is toch wel redelijk straf", zegt weerman Frank Deboosere.

"Al die records geven aan dat we toch wel evolueren in de richting van een warmer klimaat."

In een gemiddeld jaar zijn er in Ukkel 87 warme dagen (gemeten over de periode van 1981 tot 2010). Sinds 2000 zijn er merkelijk meer jaren met meer dan 87 warme dagen. Een interactieve kaart vindt u op de website van Frank Deboosere.

Meest gelezen