Banksy wilde "Girl with balloon" tijdens veiling helemaal versnipperen

Het lijkt erop dat streetartkunstenaar Banksy zijn werk "Girl with balloon" dat tijdens een veiling deels versnipperd werd, eigenlijk helemaal wilde vernietigen. Op zijn website heeft hij een video geplaatst waarin te zien is hoe de versnipperaar geïnstalleerd werd en hoe het versnipperen van het kunstwerk geoefend werd. 

Het was een ongeziene stunt begin deze maand bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Net nadat een anonieme koper het kunstwerk via de telefon voor 1,2 miljoen euro had gekocht, draaide het zichzelf door een ingebouwde versnipperaar, een doelbewuste stunt van de mysterieuze Britse kunstenaar. 

Het bovenste deel van het werk bleef intact, de rest hing in stroken onder de lijst. 

Het werk "Meisje met ballon" heeft intussen een nieuwe naam gekregen en heet nu "Love is in the bin" ("Liefde zit in de vuilnisbak"). De vrouw die het werk kocht, zet haar aankoop door en ook de prijs blijft onveranderd. "Het is het eerste kunstwerk uit de geschiedenis dat tijdens een veiling live ontstaan is", klinkt het. 

Banksy heeft nu een video op zijn website gezet waarin hij een "making of" van de stunt vanuit zijn perspectief toont, van het installeren van de versnipperaar tot de verkoop bij Sotheby's, met het intussen gekende spectaculaire slot. 

De video heeft de gelaagde titel "Shred the love. The director's cut" ("Versnipper de liefde. De versie van de regisseur"). De aanduiding "director's cut" wordt in de filmwereld gebruikt om te beschrijven dat dit "de film is zoals de regisseur hem gewild heeft", meestal een langere versie of een versie met een alternatief einde. En de "cut" verwijst hier natuurlijk ook naar het letterlijk versnijden van het kunstwerk. 

(lees verder onder de video)

Het meest opvallende deel van de video zit inderdaad aan het einde. Daar verschijnt de tekst op het scherm: "Tijdens de repetities werkte het elke keer" en daarna is te zien hoe een kopie van het beeld daadwerkelijk volledig versnipperd wordt. 

Banksy noemde op zijn Instagramaccount de "drang om iets te vernietigen"ook al "een creatieve drang", een verwijzing naar een uitspraak die kunstenaar Pablo Picasso ooit deed. 

Meest gelezen