Barokexpo van Luc Tuymans verhuist van Antwerpen naar Milaan

De prestigieuze Fondazione Prada in Milaan herneemt de tentoonstelling "Sanguine. Luc Tuymans on Baroque", die de voorbije maanden te zien was in het M KHA in Antwerpen. In Italië worden er nog werken aan toegevoegd, zelfs nog een extra Caravaggio.   

De tentoonstelling in Antwerpen gaf de persoonlijke kijk van Luc Tuymans op de barok weer, met zowel werken uit de gouden eeuw als hedendaagse kunst. Niet chronologisch of kunsthistorisch opgevat, maar wel op zoek gaand naar innovatieve confrontaties en onverwachte verbanden. "De toeschouwer wordt uitgenodigd om authenticiteit te ontdekken, en te ervaren hoe barok zich als een startpunt ontwikkelde voor de moderne en hedendaagse kunst."

Van Antwerpen, waar de expo in het M HKA te zien was in het kader van van het culturele stadsfestival "Antwerpen Barok 2019. Rubens inspireert" verhuist "Sanguine" nu naar Milaan, naar de Fondazione Prada, een ontwerp van architect Rem Koolhaas. Daar loopt de expo tot eind februari.

Nog een Caravaggio

De tentoonstelling wordt met 25 werken uitgebreid. Er zijn 80 werken van 62 internationale kunstenaars te zien.  Er komt nog een derde Caravaggio bij: "David met het hoofd van Goliath", uit de Galleria Borghese in Rome. Een werk "dat intensief de dialoog opzoekt met de toeschouwer omwille van de rauwheid en de directheid". Daarnaast horen ook "De geseling van Christus" en "Een jongen gebeten door een hagedis" van Caravaggio bij de tentoonstelling.

Het confronterende antiracistische werk "Five Car Stud" van Edward Kienholz, dat in een tent naast het M HKA te zien was, wordt vervangen door "Fucking Hell" uit 2008 van Jake en Dinos Chapman.

Meest gelezen