Radicale hindoes vallen vrouwelijke pelgrims aan in heiligdom in Zuid-India

De Sabarimala-tempel is een van de belangrijkste pelgrimsoorden ter wereld. Vandaag was die het toneel van rellen en onlusten en werden vrouwen verhinderd om het tempelcomplex binnen te gaan. Nochtans heeft het Hooggerechtshof een verbod op vrouwen vernietigd.

Onlangs had het Hooggerechtshof in Delhi geoordeeld dat vrouwen op een menstruerende leeftijd voortaan niet langer mogen geweerd worden uit de Sabarimala, een belangrijke hindoetempel in de zuidelijke deelstaat Kerala.

Dat is echter slecht gevallen bij radicale hindoes die vandaag in groepen de toegang tot de tempel controleerden. Bussen en auto's met vrouwen werden aangevallen en ook een ploeg journalisten en cameralui van de Britse omroep BBC kregen klappen en moesten vertrekken.

De aanvallers -zowel mannen als vrouwen- leggen zich niet neer bij de uitspraak van het Hooggerechtshof. Volgens hen tast dat hun cultuur en traditie aan. Tot nu toe waren enkel jonge meisjes en oude vrouwen toegelaten in de tempel, geen vrouwen van een vruchtbare leeftijd, want hun menstruatie zou de tempel onrein maken, aldus de betogers.

Nu zijn er wel meer hindoetempels die vrouwen weigeren, maar dan enkel in de periode dat ze menstrueren en de rest van de maand niet. Dat is meestal geen probleem omdat die vrouwen dan zelf niet naar de tempel willen. In de Sabarimala-tempel geldt dat echter voor alle vrouwen die vruchtbaar kunnen zijn. Activisten hadden dat verbod door het Hooggerechtshof laten verbieden, maar er is ook politiek in het spel. Volgens jaar zijn er in India verkiezingen en de regerende hindoe-nationalistische BJP-partij van premier Narendra Modi zou graag aan de macht blijven. Indien nodig rakelden de BJP en zijn bondgenoten in het verleden de religieuze en etnische spanningen op om de kiezers op de hand te krijgen. Het is niet duidelijk of dat nu ook in Kerala het geval is. Daar staat die partij doorgaans veel zwakker dan de seculiere Congrespartij van de Gandhi's die nu in de oppositie zit.

Lord Ayyappa, de celibataire god

De Sabarimala is een groot tempelcomplex in de staat Kerala en een van de belangrijkste pelgrimsoorden ter wereld. Jaarlijks komen hier tot soms 20 miljoen pelgrims over de vloer. Dat is niet zo eenvoudig, want er leiden met opzet geen wegen naar het complex en de pelgrims moeten lang op blote voeten lopen door het woud om de tempel te midden van 18 heuvels te bereiken.

De tempel is gewijd aan Ayyappa, de hindoegod van groei, die in het zuiden van het land erg vereerd wordt. Nu hebben de meeste hindoegoden bijna altijd een vrouwelijke partner: Brahma met zijn vrouw Saraswati, Vishnu met Lakshmi en Shiva met Parvati/Durga.

Bij Ayyappa is dat echter niet zo. Hij zou zich wijden aan het vervullen van de gebeden van zijn aanhangers en pas trouwen met zijn geliefde Malikapurathamma als er geen nieuwe volgelingen meer zouden komen. Die vrouw wordt vereerd in een nabijgelegen tempel en wacht zo al eeuwen. Om haar niet als rivale te zijn, zouden vruchtbare vrouwen best wegblijven uit de tempel, aldus een legende.

Het schrijn van Ayyappa in de tempel van Sabarimala. Foto: Challiyan.

Meest gelezen