Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Beruchte Afghaanse politiechef is doodgeschoten, Amerikaanse bevelhebber blijft ongedeerd

In de Afghaanse provincie Kandahar is politiechef Abdul Razzaq doodgeschoten tijdens een vergadering. De Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, Scott Millar, was aanwezig, maar raakte niet gewond. Twee andere VS-militairen echter wel.

De schietpartij brak uit tijdens een ontmoeting van verantwoordelijken voor de veiligheid in de zuidelijke provincie Kandahar. Op een bepaald ogenblik grepen de lijfwachten van de gouverneur van Kandahar naar hun wapens en openden ze het vuur op de aanwezigen.

Onder de slachtoffers zijn politiechef Abdul Razzaq, gouverneur Zalmay Wesa en Abdul Mohmin, het hoofd van de geheime diensten in Kandahar. De aanslag is opgeëist door de talibanrebellen, maar die zeggen dat vooral generaal Scott Millard, de bevelhebber van de Amerikaanse en de NAVO-troepen in Afghanistan het doelwit was.

Generaal Miller bleef echter ongedeerd, maar twee Amerikaanse militairen zijn wel weggevoerd naar een ziekenhuis. De daders zouden door andere Afghaanse militairen doodgeschoten zijn. 

"Our man in Kandahar"

Brigade-generaal Abdul Razzaq was een van de machtigste mannen in de zuidelijke provincie Kandahar, traditioneel een bolwerk van Pashtun-nationalisten en talibanrebellen.

Abdul Razzaq maakte een opmerkelijke carrière na de Amerikaanse inval en de val van het talibanregime eind 2001. Hij groeide uit tot een belangrijke schakel in het nieuwe regime van president Hamid Karzai en werd eerst lokaal politiechef en daarna de topman van de veiligheid in de provincie Kandahar. Laat het niveau van veel Afghaanse troepen dan te wensen over, dan gold dat niet voor de efficiënte troepen van Razzaq. Die kregen makkelijk materieel en geld van de VS en werden getraind door Xe, de nieuwe naam van het vroegere beruchte "veiligheidsbedrijf" Blackwater.

Er zaten echter ook schaduwkanten aan hem. Zo waren zijn troepen berucht voor de harde aanpak van wie verdacht werd van sympathie voor de taliban en voor de burgerbevolking. Er waren klachten over foltering en moordpartijen. Razzaq controleerde ook een groot deel van de drughandel naar Pakistan en schakelde zonder scrupules rivalen uit die dan als taliban voorgesteld werden.

Meest gelezen