Videospeler inladen...

"Twee uur om al onze spullen op te halen": Bewoners onder ingestorte brug in Genua mogen even naar huis

Het was een bijzonder emotioneel moment. Twee uur kregen de bewoners om de herinneringen van een heel leven samen te rapen. Want veel mensen woonden al tientallen jaren onder de brug, toen ze op die fatale 14de augustus halsoverkop hun huis uit moesten vluchten. Vandaag en de volgende dagen krijgen ze de laatste kans om afscheid te nemen.

Bijna had de sterke wind nog roet in het eten gegooid. Het bezoek, dat gepland was om halfnegen 's ochtends, moest enkele uren uitgesteld worden. Maar uiteindelijk mocht het toch. De eerste bewoners werden met een busje aangevoerd, en door de spookachtig stille, verlaten straat naar hun huizen gebracht. Kinderen vonden er eindelijk hun favoriete speeltjes terug. Oude mensen harkten inderhaast herinneringen bijeen aan de mijlpalen in hun leven.

Medaille

"Mijn vrouw ligt al nachtenlang wakker", vertelde een oude man aan het Italiaanse persagentschap Ansa. "Ze dubt en ze dubt: waar ligt dít en waar heb ik dát ook alweer gelegd? Want we hebben maar twee uur om onze spullen op te halen, we moeten zorgvuldig afwegen wat ons het dierbaarst is." Gevraagd wat hij zeker wou meenemen, antwoordde een andere oude man aan Rainews: "De medaille die ik kreeg omdat ik als partizaan in de Tweede Wereldoorlog heb gevochten." 

Een vrouw liep vrijwel meteen overmand door emotie haar huis weer uit, de straat op, tot ze de aanblik van haar achtergelaten leven verteerd had. Een andere bewoner kon niet eens zijn spullen ophalen, omdat zijn appartement inmiddels helemaal overstroomd was door het regenwater uit de overgelopen watertonnen op het dak. (lees verder onder de foto)

AFP or licensors

50 dozen om een leven in te passen

Vandaag mochten 24 gezinnen hun huis weer in, de volgende dagen krijgen nog meer mensen die kans. Ze krijgen allemaal twee uur de tijd, en 50 dozen die ze mogen vullen. 50 dozen om hun leven in te passen. Wat de bewoners niet kunnen meenemen, wordt voorlopig opgeslagen in een magazijn van de gemeente. Uiteindelijk zullen de huizen afgebroken worden, net als de brug zelf. Een nieuwe brug moet de heropstanding van Genua bezegelen.

Volgens Marco Bucci, de burgemeester van Genua, gaat het daarmee intussen de goeie kant op. Bucci is ook aangesteld als speciaal commissaris voor de heropbouw. Volgens hem zou de nieuwe brug tegen de kerstperiode volgend jaar klaar moeten zijn.  Ook voor de bewoners van de huizen onder de brug is intussen alles geregeld, zegt regiogouverneur Giovanni Toti, die de noodsituatie coördineert. "Elke eigenaar krijgt een vergoeding van drie keer de waarde van zijn flat", zegt hij. "En al wie dakloos is geworden, heeft intussen een gratis woonst gekregen, of een vergoeding om een huis te huren."  

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen