Videospeler inladen...

Bourgeois houdt vol: "Reynders heeft mij gezegd dat hij de ambassadeur zou roepen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) blijft erbij dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hem wel degelijk heeft toegezegd dat hij de Spaanse ambassadrice op het matje zou roepen. Nochtans heeft Reynders dat vanmiddag ontkend in de Kamer. De kwestie rond het intrekken van de accreditatie van de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid lijkt steeds meer uit te draaien op een rondje intern communautair gehakketak. 

Het welles-nietesspelletje tussen Geert Bourgeois en Didier Reynders over wie wat heeft gezegd in verband met de zogenoemde Spaanse kwestie duurt voort. "Ik ben zeer formeel", zegt Bourgeois in "Terzake". "Ik heb twee keer telefonisch contact gehad met meneer Reynders. Hij heeft mij gezegd dat hij de ambassadeur zou roepen, tekst en uitleg zou vragen en zou aandringen op maatregelen om de betrekkingen te herstellen."

Ik ben zeer ontgoocheld over wat hij zegt. Hij heeft dit toegezegd aan mij

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Bourgeois wil niet met zoveel woorden zeggen dat Reynders de waarheid niet zou spreken. "Ik ben zeer ontgoocheld over wat hij zegt. Hij heeft dit toegezegd aan mij. Ik zou dit anders in de plenaire niet verklaard hebben."

Reynders zei vanmiddag in de Kamer dat hij Bourgeois gevraagd heeft hem een brief met de Vlaamse grieven te sturen en dat hij die brief wel aan de Spaanse ambassadrice zou overmaken. "Ik heb hem ook een brief gestuurd met de vraag om de ambassadeur te roepen", zegt Bourgeois in "Terzake".

Ik begrijp de reactie van meneer Michel niet

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Dat premier Charles Michel (MR) gisteravond vanop de Europese top liet weten dat hij het relletje met Spanje beschouwt als een kwestie tussen Spanje en Vlaanderen, kan Bourgeois al evenmin charmeren. "Ik begrijp de reactie van meneer Michel niet. Vlaanderen is een deel van het interfederale België. Wij voeren samen een buitenlands beleid en ik begrijp die houding niet."

Volgens Bourgeois maken de Vlaamse diplomaten deel uitmaken van de federale diplomatieke posten, ook in Madrid. Hij heeft het Vlaams-federale meningsverschil nog niet aangekaart bij zijn partijgenoot Jan Jambon, vicepremier in de federale regering. Maar hij zal de kwestie wel ter sprake brengen op het N-VA-partijbestuur. 

Meest gelezen