Dag van het Zoniënwoud: wandelen met muziek en poëzie

Dichter des Vaderlands Els Moors stelt haar bosgedichten voor op de Dag van het Zoniënwoud, met een wandeling en een luisterspel.  Aan vier "toegangspoorten" tot het woud staan enorme glasramen, met vier bedreigde diersoorten.

Els Moors, voor twee jaar Dichter des Vaderlands, verbleef afgelopen zomer in het Zoniënwoud en liep er in de voetsporen van mysticus Jan van Ruusbroec. Ze schreef er bosgedichten, die nu gebundeld zijn in “Ruisbrousse. Een handleiding voor het Zoniënwoud”. Het boekje wordt op zondag 21 oktober voorgesteld en "ingewandeld" in het Zoniënwoud.

Samen met schrijver, muzikant en geluidskunstenaar Dirk Elst maakte Moors een luisterspel, "met het bos als derde muzikant".  Er is ook een poëtische wandeling door het Zoniënwoud, met behalve Els Moors en Dirk Elst ook Charles Ducal, Laurence Vielle, Antoine Boutte, Dominique Masaut, Michaël Vandebril, Tom Nisse, Seckou Ouologuem, Lisette Lombé, Vincent Tholomé en Claude van de Berge.

Jan van Ruusbroec (1293-1381) trok zich terug in de kluis van Groenendaal.  Zijn mystieke teksten raakten bekend over de hele wereld. Dichter des Vaderlands Els Moors liet zich door hem inspireren.

mateloos diep
en bovenmate hoog
en lang en breed

ik voel mezelf
als dolend in de wijdte
van de wind

teruggeblazen
naar een begin
niets vindend

wat niet al
elders tot leven
wilde komen

versplinterd door
een zuiver licht
blind

ben ik
beeldloos
rustend

in alles wat ondeelbaar
door de wereld
stroomt

Vliegend hert

In het Zoniënwoud zijn niet enkel de bosgedichten van Els Moors te ontdekken, maar ook de interventies van het project Horizon+. Dat is een plan om de band tussen het Zoniënwoud en de omliggende gemeenten te verbeteren. Horizon+ wil onthaalpoorten uitbouwen in Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. 

Op die vier plaatsen zijn enorme glasramen van kunstenaar Kristof Morel geplaatst. Ze verbeelden vier bedreigde diersoorten of "koesterburen" van het Zoniënwoud: de grote weerschijnvlinder,  de vroedmeesterpad, de ijsvogel en het vliegend hert.

Meest gelezen