Videospeler inladen...

16-jarigen mogen toch nog bier of wijn drinken: minister De Block gaat niet in op advies van Hoge Gezondheidsraad 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat jongeren van 16 tot 18 jaar niet verbieden om bier, wijn of schuimwijn te drinken. Daarmee legt ze het advies van de Hoge Gezondheidsraad naast zich neer. "Alcohol volledig verbieden tot 18 jaar zou ertoe leiden dat jongeren verdoken gaan drinken", zegt de minister. De regels worden wel aangescherpt: bier met een aroma van sterkedrank is voortaan verboden voor minderjarigen. De DrugLijn én CD&V spreken van een gemiste kans.

De Hoge Gezondheidsraad gaf eerder dit jaar aan de minister van Volksgezondheid het advies om de wetgeving aan te passen zodat jongeren van 16 tot 18 jaar helemaal geen alcohol meer zouden kunnen kopen. De Raad kwam met dit advies omdat vooral jonge mannen het risico lopen om problematisch te gaan drinken. Zo blijkt uit de statistieken dat bingedrinken bij jongeren de afgelopen jaren is toegenomen.

Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt:

  • Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn
  • Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar

De Block: "Van alcohol geen verboden vrucht maken"

De Block wil de verkoop van alcohol aan 16- en 17-jarigen niet volledig verbieden. Zo worden bier en wijn verboden vruchten die alleen maar aantrekkelijker worden voor jongeren, zegt de minister.

“Het is aangetoond in het buitenland dat alcohol volledig verbieden tot 18 jaar, en daarna alles toelaten, ertoe leidt tot jongeren verdoken gaan drinken, thuis, of alcohol van hun ouders het huis uit smokkelen. Alcohol wordt een verboden vrucht die extra aantrekkelijk is voor jonge mensen. Wij gaan daarin niet mee, want we willen jonge mensen leren met mate alcohol te gebruiken en de gouden regel aan te leren: als je drinkt, rij je niet."

Het is bewezen dat alcohol drinken volledig verbieden tot 18 jaar ertoe leidt dat jongeren verdoken gaan drinken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Wel wil de minister nog eens duidelijk stellen dat 16- en 17-jarigen geen sterkedrank mogen drinken. Ze scherpt ook de regels daarover aan. Bier met een aroma van sterke drank (zoals Cubanisto of Desperados) is voortaan niet toegelaten voor wie geen 18 is, net zoals versterkte wijn (zoals Martini en Cinzano, maar ook glühwein). Alcopops (zoals Bacardi Breezer en de populaire cocktail van vodka met het energiedrankje Red Bull) waren al verboden.

DrugLijn: "Gemiste kans"

De DrugLijn is niet helemaal tevreden met de vernieuwde regels. Een gemiste kans, zegt coördinator Tom Evenepoel. "De grens wordt op 18 jaar gelegd, wat goed is, maar daar worden meteen uitzonderingen op gemaakt voor 16- en 17-jarigen. Qua communicatie en boodschap is dit een gemiste kans."

De DrugLijn is voorstander van een totaalverbod op 18 jaar. "Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid, en bovendien geeft het ook een duidelijk signaal aan jongeren, ouders, horeca en al wie met jongeren in contact komt. Wetenschappelijk zijn er meer dan genoeg argumenten voor zo'n totaalverbod. Ook in andere landen is het al jaren ingevoerd."

Nathalie Muylle: "De Block gaat niet ver genoeg"

CD&V, coalitiepartner van Open VLD, is ontgoocheld. "Dit is opnieuw een gemiste kans", zegt Kamerlid Nathalie Muylle in "De ochtend" op Radio 1. "De leeftijdsgrens voor alcohol ligt nu al op 16 en 18 jaar. De enige verstrenging nu is het verbod van bieren met een aroma van sterkedrank voor 16- en 17-jarigen. Dat is goed, maar het is te weinig."

Alcohol is een probleem van de hele samenleving, zegt Muylle. CD&V bepleit een globale aanpak. "Er moeten meer controles komen. De aanbodkant moet bekeken worden: nachtwinkels, automaten, langs snelwegen... waar je vrij alcohol kan krijgen. En er is ook het luik van de psychologische hulpverlening en terugbetaling."

CD&V wil ook het debat voeren over een eventueel totaalverbod voor alcohol voor 18 jaar. "Als daaruit blijkt dat alcohol voor jongeren echt nefast is voor hun gezondheid en ontwikkelingskansen, dan vind ik dat we dat zouden moeten volgen."

Het is jammer dat De Block hier niet verder in gaat, zegt Muylle. "Het beleid rond alcohol en tabak is niet voldoende."

Beluister het gesprek met Nathalie Muylle in "De ochtend"

Bekijk hieronder het gesprek uit "Het Journaal" met Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vereniging Kinderartsen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen