Child Focus roept op om vaker bemiddelingsprocedure op te starten bij internationale kinderontvoering 

Child Focus doet een oproep om bij internationale kinderontvoering vaker een beroep te doen op bemiddeling, in plaats van een gerechtelijke procedure op te starten. Driekwart van de bemiddelingszaken in internationale kinderontvoeringen in Europa leidt immers tot een (gedeeltelijk) akkoord. "Als we ouders kunnen meenemen in dat traject waarbij ze hun kinderen terug centraal kunnen zetten, kunnen we veel doen."

Child Focus behandelt elk jaar maar liefst 250 dossiers van internationale kinderontvoering, waarbij een ouder zijn of haar kind meeneemt naar het buitenland zonder de toestemming van de andere ouder. Het is de tweede categorie verdwijningen na de weglopers. 

Bij zulke internationale kinderontvoeringen wordt er vaak een gerechtelijke procedure opgestart. Maar dat is vaak traumatisch - zowel voor de kinderen als voor de ouders zelf - en duur. Child Focus grijpt deze dag van de familiebemiddeling aan om een oproep te lanceren om vaker beroep te doen op een bemiddelingsprocedure, al is dat niet altijd gemakkelijk, zegt Hilde Demarré, beleidsmedewerker bij Child Focus en zelf ook bemiddelaar. Nu gebeurt er maar in 9 procent van die zaken een bemiddeling.

Hoe begin je aan een bemiddelingsprocedure?

Hoe begin je daaraan? "In eerste instantie door te focussen op het onderliggende conflict en niet zozeer op het feit van de ontvoering zelf. Vanuit dat conflict gaan we zo snel mogelijk naar het belang van de kinderen. Als we ouders kunnen meenemen in dat traject waarbij ze hun kinderen terug centraal kunnen zetten, kunnen we veel doen. In een kinderontvoering is het ook vaak zo dat de achterblijvende ouder zijn kind al heel lang niet gezien heeft. Als we dat contact al kunnen herstellen, hebben we al een grote deur opengedaan."

Als we ouders kunnen meenemen in dat traject waarbij ze hun kinderen terug centraal kunnen zetten, kunnen we veel doen

Hilde Demarré - Child Focus

Bemiddeling is altijd vrijwillig. Volgens Demarré is het daarom belangrijk dat ouders goed geïnformeerd worden. De voorbije twee jaar heeft Child Focus daarom samengewerkt met de Belgische Centrale Autoriteiten en met twee rechtbanken. Mét succes, zegt Child Focus. Driekwart van de bemiddelingszaken in internationale kinderontvoeringen leidt tot een (gedeeltelijk) akkoord. 

Child Focus wil daarom advocaten mee inschakelen om ouders te informeren. 

Meest gelezen