Europese vakbonden dienen nieuwe stakingsaanzegging in bij Ryanair

De Europese vakbonden bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair dienen een nieuwe stakingsaanzegging in. Dat meldt de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK. Voor België is de aanzegging nog niet definitief, want hier wordt nog gewacht op wat een vergadering met de Ryanair-directie volgende week oplevert.

Het conflict bij Ryanair sleept nu al maanden aan en draait rond arbeidsrecht. Nu valt het personeel van Ryanair onder het Ierse arbeidsrecht, dat minder sociale bescherming biedt. De vakbonden vragen onverkort de toepassing van het lokale arbeidsrecht. Voor het Belgische personeel is dat dus het Belgische arbeidsrecht.

Als de directie niet ingaat op de eisen van de vakbonden zijn er nieuwe stakingsacties mogelijk voor het einde van het jaar.

De bonden hadden vandaag ook een gesprek met de Europese Commissie. Die heeft zich volgens hen geëngageerd om de lidstaten onder druk te zetten om de rechten van het Ryanair-personeel eindelijk gerespecteerd te krijgen.

Meest gelezen