Fiscus verijdelt oplichting staatskas voor 780 miljoen

De fiscus heeft kunnen vermijden dat de Belgische staatskas de voorbije drie jaar 780 miljoen euro kwijtgespeeld is aan oplichters. Dat schrijft De Tijd. Het gaat om internationale fraudenetwerken die uit zijn op de terugbetaling van roerende voorheffing op dividenden, ook al hadden ze die roerende voorheffing zelfs niet betaald.

De internationale constructies zijn uit op de terugbetaling van roerende voorheffing op dividenden. Soms lenen ze korte tijd aandelen om uitbetaling te kunnen claimen, soms gebruiken ze valse documenten om te doen alsof ze aandeelhouder waren.

Eerder was al bekend dat ons land van eind 2012 tot 2015 201,5 miljoen euro kwijtgespeeld is in deze zaak. Maar de fiscus heeft sindsdien een nog veel groter verlies kunnen vermijden. "Dankzij de detectiesystemen die sinds 2015 in werking zijn, hebben we 782 miljoen euro aan fraude kunnen vermijden", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Meest gelezen