AFP or licensors

Fotograaf Ara Güler overleden, "het oog van Istanbul"

Ara Güler bracht driekwart eeuw lang het dagelijks leven van de Turken in beeld. Hij werkte ook voor internationale media.

Güler was de zoon van Armeniërs. Hij begon zijn loopbaan als fotograaf voor de kranten Yeni Istanbul en Hürriyet, en later ging hij werken voor grote internationale bladen en kranten als  Time Life, Stern, The Sunday Times  of Paris Match. Hij leerde Henri Cartier-Bresson en Marc Riboud kennen, en die brachten hem binnen in het beroemde foto-agentschap Magnum. Later vertrok Güler daar weer.

Niet minder dan driekwart eeuw lang fotografeerde Güler “tranches de vie” uit Istanbul: de handelaars, de vissers, de kinderen en de katten … vooral in zwart-wit. 

Ara Güler maakte ook fotoreportages elders in de wereld, bijvoorbeeld in Afrika of Afghanistan. En hij maakte bekende foto’s van beroemdheden: Alfred Hitchcock, Salvador Dali, Maria Callas, Sophia Loren.

Deze zomer nog werd in Istanbul een museum geopend voor Ara Güler en zijn werk. Hij was tot voor kort nog geregeld te zien op het terras van zijn eigen café Ara, in Istanbul.  Hij overleed op zijn 90e. 

In 2016, in het kader van Europalia Turkije, waren nog foto's van Ara Güler te ontdekken in Bozar, op de tentoonstelling "Imagine Istanbul".

Meest gelezen