Videospeler inladen...

Gatz: "VRT zal geen financiële tussenkomsten meer vragen voor sfeerbijdragen in radioprogramma's"

De VRT gaat aan externe organisaties of partners geen financiële tussenkomsten meer vragen voor sfeerbijdragen en interventies in radioprogramma's. Dat heeft minister van Media Sven Gatz in de Commissie Media gezegd. Twee weken geleden werd er in enkele kranten gesuggereerd dat de openbare omroep aan verslaggeving tegen betaling deed. 

De openbare omroep benadrukt dat de redactie altijd autonoom beslist en dat de VRT alleen bijdrages vraagt voor de productiekosten van uitzendingen op locaties. 

Om elke verwarring en foute perceptie te vermijden zal de VRT dat niet meer doen voor sfeerbijdragen en interventies in radioprogramma's, zoals bijvoorbeeld in "Start je dag" van Radio 2 waarin partnerships werden aangegaan voor een sfeerstuk over een evenement. 

"Daarom zal VRT-radio specifiek voor een bepaald type van samenwerkingen, met name deze rond sfeerbijdragen in radioprogramma's voortaan geen financiële tussenkomsten meer vragen aan de externe partners", zei Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) in de Commissie Media. 

 "Dat betekent dat dit soort samenwerkingen wel nog eens kunnen plaatsvinden, maar dan zonder financiële participatie van de partner in de meerkost." 

Wat de VRT wel blijft doen, is de kosten delen voor een volledige uitzending op locatie. Maar ook bij een uitzending vanuit bijvoorbeeld een cultuurhuis of vanop een bouwbeurs, heeft de redactie volledige onafhankelijkheid, benadrukt de VRT. 

De VRT zal ook uitgebreider rapporteren over de samenwerking met partners in zijn jaarverslag.  

De CEO van de VRT, Paul Lembrechts, zegt "persoonlijk geraakt" te zijn door de manier waarop er commotie is gecreëerd rond dit nieuws. "Het is niet aan mij om andere persorganen te bekritiseren, maar ik was wel verwonderd hoe dit nieuws naar voren is gebracht. Door een bepaalde framing kwam er een soort insinuatie en verdachtmaking die niet strookt met de realiteit. Wat de VRT doet, doet het al jaren en dat wordt ook duidelijk gemeld aan alle controle-organen."

Meest gelezen