Gezocht: extra adoptiegezinnen voor damherten

De gemeente Houthalen-Helchteren is op zoek naar extra adoptiegezinnen voor de damherten in Molenheide. Want de hele kudde, met 65 damherten, moet uit het park verdwijnen.

Opvang

In het voorjaar ontsnapte een groepje damherten uit het wild- en wandelpark van Molenheide in Houthalen-Helchteren. Er waren even plannen om ze te laten afschieten door jagers. Maar heel wat verontwaardigde mensen stelden zich toen kandidaat om de damherten op te vangen. En binnenkort is het zover. Maar niet alleen dat kleine groepje damherten moet weg, het gaat om de hele kudde. En dus is de gemeente nu op zoek naar extra adoptiegezinnen. "De bedoeling op termijn is dat de herten uit het park verdwijnen, zodat er natuurherstel kan gebeuren op het domein", zegt schepen Bert Cuppens. "Toen de damherten ontsnapt zijn, zijn we in actie geschoten om opvang te zoeken en toen hebben we een 15-tal gezinnen gevonden. Maar we zoeken nu nog een 10 à 15-tal gezinnen extra."

Voorwaarden

Wie interesse heeft, kan zich melden op het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren. Let wel, niet iedereen komt in aanmerking. Je terrein moet echt wel goed omheind zijn en groot genoeg. "Adoptiegezinnen worden eerst gecontroleerd door het Agentschap Natuur en Bos", gaat Cuppens verder. "Zij gaan langs om te kijken of het gebied in orde is. Nadien gaat het Natuurhulpcentrum kijken of de omheining in orde is. We willen het op een diervriendelijke manier doen."

Landduinen

De damherten moeten dus verdwijnen om het gebied terug te herstellen. "Het bos is indertijd aangelegd voor hout voor de steenkoolmijnen", zegt Bert Cuppens. "Daaronder zit zandgrond en zandduinen, dat wordt weer blootgelegd, zoals In den Brand in Hechtel-Eksel. Het wordt dus opnieuw een open vlakte. Sommige mensen vinden dat jammer maar het resultaat zal echt de moeite zijn."

Meest gelezen