Jip & Janneke en rookworst gered: Hema opnieuw in Nederlandse handen

De Nederlandse supermarktketen Hema is opnieuw in Nederlandse handen.  De keten, bekend van rookworst én Jip & Janneke, is gered. De nieuwe Hema-eigenaar wil inzetten op de Nederlandse, maar ook  Belgische filialen.  Die krijgen een nieuwe jasje aangemeten. Maar over de werkgelegenheid voorlopig geen woord.   

De Hema is opnieuw thuis. De Nederlandse investeerder/ondernemer Marcel Boekhoorn heeft de winkelketen Hema overgenomen van de Britse investeermaatschappij Lion Capital. De Hema of voluit "Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam" bestaat al sinds 1926, is van oorsprong een Nederlandse keten. Zij ging in 2007 over in Britse handen.

Over de overnameprijs die Boekhoorn’s Investments nu heeft betaald,  werd op de persconferentie gezwegen. Maar de vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, heeft tien jaar geleden voor HEMA,  meer dan 1 miljard euro neergelegd. Het overnamebedrag zou wel nu wat lager liggen; Afgelopen zomer mislukte de verkoop van Hema aan het Belgische investeringsfonds Core Equity, de slecht afgelopen deal heeft het bedrijf sterk in waarde doen dalen. 

Wie durft ?

De Belgische werknemers weten officeel nog niets van deze overname.  Ook op de persconferentie werd geen woord gerept over de buitenlandse werknemers van Hema.  Vreemd, want het bedrijf is ook in het buitenland redelijk aanwezig :  ondermeer in Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, België.  Alvast de nieuwe  Hema eigenaar hoopt ook daar op een flinke uitbreiding, maar hoe hij dat wil realiseren, werd niet gezegd.  Wat wel werd gezegd is dat de zoektocht naar een overnemer wel wat tijd vroeg;  Hema kampte niet alleen met een ferme schuld maar ook de relatie tussen de Britse eigenaren en de talrijke Nederlandse franchisenemers liep scheef omdat deze laatsten ook een deel van de winst van de online verkoop claimden. Die discussie is nu bijgelegd met de nieuwe eigenaar.  En ook financieel zou het inmiddels beter gaan met Hema: in het tweede kwartaal van dit jaar nam het verlies van de keten af van 29,1 miljoen euro vorig jaar naar 10,2 miljoen euro. 

Werkgelegenheid

De nieuwe eigenaar, de miljardair Marcel Boekhoorn  staat bekend als een durf-ondernemer in risico-bedrijven.  Hoedanook. Hij beloofde eerder belangrijke investeringen, vooral in de Belgische en Nederlandse vestigingen. Dat is alvast goed nieuws voor de werkgelegenheid in België,  Hema heeft zo’n 900 werknemers in dienst met contractuele tewerkstelling.  Maar over het concrete wat en hoe inzake werkgelegenheid is het wachten op de Hema-ondernemingsraad volgende week in België.   

Meest gelezen