Videospeler inladen...

Waarom De Wever plots milder is voor links in Antwerpen

"We kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen: overstijg dat." Dat zei Bart De Wever zondagnamiddag voor de camera van Jambers, wachtend op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De N-VA-burgemeester blijft die boodschap nu herhalen. Is dit de grote ommekeer in zijn houding tegenover Groen en de SP.A?

“Het is voortschrijdend inzicht,” denkt politiek journalist Ivan De Vadder, “gedwongen door het feit dat de coalitie zoals de uittredende coalitie van N-VA met CD&V en Open VLD eigenlijk maar één zetel op overschot heeft. Dat is erg weinig om in een grote stad als Antwerpen te besturen.”

Maar vanwaar die nieuwe toon, die ommekeer? Heeft het met die krappe meerderheid te maken of omdat hij aanvoelt dat de samenleving verandert en dat Groen daar met een aantal thema’s succesvol op inspeelt? “Ik denk beide. Natuurlijk speelt het mee dat Groen op een aantal actuele thema’s zit, waar niemand tegen kan zijn, zoals propere lucht. De Wever zei het zelf al een aantal keer: ‘Niemand is toch voor giftige lucht.’”

“Maar ik denk dat de wiskunde hier een heel dwingende rol speelt. Met één zetel op overschot is het heel moeilijk besturen. En dus heb je maar twee mogelijkheden: ofwel ga je met Groen, ofwel ga je met de SP.A praten. Intussen blijft de stad natuurlijk wel gewoon bestuurbaar.”  

Zwarte piet

Hoe wordt er nu bij de linkse partijen gereageerd op toenadering van De Wever. Heel dubbel. “Als een gemeenteraadslid van Groen of SP.A de afgelopen 6 jaar deelnam aan een debat tijdens de gemeenteraad, moesten ze echt een scheldpartij ondergaan. En nu even komen zeggen: ‘Ik ben die oorlog met links beu’? Daar wordt heel schamper op gereageerd."

“Tegelijk zegt Groen ook dat ze gaan luisteren naar De Wever, omdat de partij beseft dat die uitgestoken hand weigeren - of men er nu in gelooft of niet - zou betekenen dat de spreekwoordelijke zwarte piet meteen bij Groen terecht zou komen en dat willen ze ook niet.”

Realistisch?

Voor de verkiezingen klonk het veto van Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien heel hard: hij zou in Antwerpen niet besturen met de N-VA, omdat de visie van die partij te ver aflag van die van Groen.  Maar nu wordt er toch gesproken. Is het realistisch dat er een coalitie zou komen met de N-VA en een linkse partij?

"De groene achterban is alvast verdeeld. Een deel wil de winst verzilveren die de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen geboekt heeft, door mee te besturen en een deel van het partijprogramma te realiseren. Een ander deel zegt nee en wil niet met de N-VA in zee gaan, uit vrees dat ze hun ziel zouden verkopen."

Beide partijen kunnen het enerzijds wel eens raken over thema’s als mobiliteit en propere lucht. “Maar wat met de praktijktesten en armoedebestrijding bijvoorbeeld? Daarover liggen de meningen van de partijen ver uiteen. Er is het besef dat de partijprogramma’s misschien wel raakpunten hebben, maar voor de rest heel ver uit elkaar liggen. Dit onderhandelingsproces lijkt mij er een dat je niet op een paar dagen kan afronden en dat wellicht wel een aantal weken zal duren.”  

Dan maar met de socialisten?

Naast Groen zijn er nog andere mogelijkheden, met SP.A of Open VLD, of niet? “De liberalen zijn te klein om alleen te depanneren, maar ze zouden de huidige coalitie kunnen voortzetten, met het risico dat je maar één gemeenteraadslid op overschot hebt. Dat zou betekenen dat elk gemeenteraadslid van de meerderheid macht krijgt over de burgemeester, en ermee kunnen dreigen om niet naar de raad te komen, tenzij het daarvoor iets in ruil krijgt. Dat is geen aangename positie voor De Wever.”

Er wordt nu eerst met Groen onderhandeld omdat die partij een duidelijke overwinnaar is van de verkiezingen. Maar als dat niet lukt, kan De Wever het nog altijd met de socialisten proberen. “Vergeet niet dat de socialisten in Antwerpen nog altijd een netwerk en instellingen hebben waar nog socialisten in zitten. Rik Van Cauwelaert zei eerder: ‘Als de socialisten niet helemaal dood willen zijn in Antwerpen, moeten ze er dit keer bij zijn.' Hij heeft eigenlijk voorspeld dat we zouden eindigen met de N-VA plus de SP.A.”

VIDEO: bekijk hieronder wat Bart De Wever de afgelopen jaren zei over de SP.A en Groen

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de analyse van onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Videospeler inladen...

Meest gelezen