Videospeler inladen...

Sportjournalist Jan Hauspie: "De sportberichtgeving wordt gestuurd en dat om de agenda van makelaars te dienen"

Exclusieve interviews, een spreekverbod met een sportmagazine dat werd opgelegd aan een volledige voetbalclub, journalisten die meereizen op een jacht van een voetbalmakelaar... Voor sportjournalist Jan Hauspie is het duidelijk: er is sprake van een verwevenheid tussen sportjournalisten en voetbalmakelaars. "Een totale normvervaging" noemt hij het in "De afspraak". "Er wordt een klimaat gecreëerd waarin sportberichtgeving wordt gestuurd."

Het is een opmerkelijke getuigenis deze week in "Humo":  "Hoe Dejan Veljkovic en Mogi Bayat iedereen in hun greep kregen. 'Zij geven je het gevoel dat je belangrijk bent, en voor je het beseft zit je in hun tentakels". In "De afspraak" kwam de auteur, sportjournalist Jan Hauspie, uitleggen waarom hij met dit stuk naar buitenkomt. Het is namelijk een aanklacht tegen de verwevenheid tussen sportjournalisten en (voetbal)makelaars. Hij spreekt van een "totale normvervaging".

Door die verwevenheid wordt er een klimaat gecreëerd waarbij figuren zoals de opgepakte makelaars kunnen gedijen

"Ik heb vanuit mijn eigen ervaring met Mogi Bayat en Dejan Veljkovic -twee voetbalmakelaars die vorige week werden opgepakt en in verdenking zijn gesteld nvdr.- een aantal momenten opgeschreven waarin ik met hen te maken heb gehad", vertelt Hauspie in "De afspraak". "Daar waren telkens andere journalisten bij in een rol waar ik mij wel vragen bij stelde. Ik weet dat er een verwevenheid is waarbij sportjournalisten mee een klimaat creëren waarbij figuren zoals de betrokken makelaars die nu opgepakt zijn, kunnen gedijen."

Ontmoeting met Veljkovic

Veljkovic zei me: "Kom erbij, join the club"

Concreet vertelt Hauspie over zijn ontmoeting met makelaar Veljkovic. "Ik ben aan hem voorgesteld door een journalist die bevriend was met Veljkovic. Die liet mij staan met Veljkovic, waarna die laatste me vertelde dat hij niet zo tevreden was over een paar van mijn artikels over Milan Jovanović, die toen bij Anderlecht speelde. Waarop ik toen vertelde dat ik wel wist hoe dik hij (Veljkovic nvdr.) was met journalisten, wat voor mij verklaarde waarom er zoveel positieve verhalen te lezen waren over Jovanović. Ik nam toen de woorden "jullie clubje" in de mond. Daarop legde hij zijn arm op mijn schouder en zei: "kom erbij, join the club". Ik heb dat natuurlijk niet gedaan, maar sommige journalisten doen dat wellicht wel. Dat ben ik wel zeker."

KV Mechelen had een spreekverbod opgelegd voor de hele club

Hauspie werkte toen nog bij Voetbalmagazine. Een van zijn collega's die toen voor het blad KV Mechelen volgde, schreef toen een aantal stukken waarmee Veljkovic niet tevreden was. Veljkovic had toen bij KV Mechelen veel spelers en een trainer. Vervolgens heeft de club, wellicht onder druk van Veljkovic, een spreekverbod voor iedereen van de club opgelegd met Voetbalmagazine. Wij hebben toen maandenlang niemand daar te spreken gekregen."

"Ik zie mensen die exclusieve interviews vastkrijgen en die dan ook met bepaalde makelaars gaan eten of op vakantie gaan op het jacht van de makelaar", gaat Hauspie verder. Over welke makelaars het dan gaat? "Grote makelaars."

Een ander verhaal dat Hauspie in "Humo" opschrijft is van een wedstrijd uit 2006 waarbij twee mensen die erbij waren, hem gezegd hebben dat de match gefixt was. Veljkovic had toen iets geregeld, want hij had in beide teams evenveel spelers.

Etentje

Hauspie haalt ook uit naar de chef Voetbal bij Het Laatste Nieuws. "Zo werd Ariël Jacobs door een medewerker van Het Laatste Nieuws uitgenodigd voor een etentje met Besnik Hasi. Hasi was de assistent van Jacobs geweest op Anderlecht, en op het moment van het etentje hadden ze elkaar twee jaar niet meer gezien. Maar op dat etentje blijken ook Veljkovic en de chef van Het Laatste Nieuws te zijn. Jacobs voelde zich in de val gelokt. Zo werkt het blijkbaar." VRT NWS contacteerde Het Laatste Nieuws voor een reactie, maar bij de krant wil voorlopig niemand reageren.

Ik lees dingen over sport, waarvan ik weet dat het niet juist is en dat het dient om de agenda van makelaars te dienen

"Er wordt een klimaat gecreërd waarin sportberichtgeving wordt gestuurd. Ikzelf lees politieke en economische berichtgeving, maar ik ken er weinig van en dan ga ik er als lezer vanuit dat dat zo is. Maar ik lees dingen over het terrein waar ik ook zelf over schrijf (sport nvdr.), waar ik doorkijk, waarvan ik weet dat het niet juist is en dat daarmee de agenda van iemand wordt gediend, met name van makelaars."

Een journalist zei expliciet dat hij niet negatief schreef over een bepaalde coach

Of hij een concreet voorbeeld kan geven van zo'n stuk waarvan hij zegt dat het niet juist is? "Het etentje waar we het net over hadden, was in de periode dat na Ariël Jacobs, John van den Brom de coach was van Anderlecht. Die is op een bepaald moment ontslagen maar tot op het laatst is er bericht op een manier alsof er niks aan de hand was. Maar ik weet waarom: omdat de journalist in kwestie elke laatste dag voor de wedstrijd met Van den Brom ging eten en hij kwam daar ook expliciet voor uit: "Ik schrijf niet negatief over die coach.""

Clubs

Alle clubleiders hebben boter op hun hoofd

Vervolgens haalt Hauspie ook uit naar de clubleiders. "Waarom staat er geen enkele club of clubleiders op om te zeggen dat ze er iets aan gaan doen? Omdat ze allemaal in mindere of meerdere mate boter op het hoofd hebben. Ze draaien allemaal mee in het systeem. Daarom zijn dat niet meteen juridisch strafbare zaken. Het is een deontologisch probleem."

Hauspie wil niet het proces van de media maken, stelt hij. "Ik heb beschreven hoe ik Veljkovic heb leren kennen en daar waren dus andere journalisten bij die hem iets beter begrepen dan ik, en waarbij de verwevenheid heel ver ging en doordrong in de berichtgeving. Daardoor werd een klimaat gecreërd waarin dingen konden gebeuren die nu gebeuren."

Meest gelezen