Videospeler inladen...

Jan Peumans: "Reynders moet zijn verantwoordelijkheid opnemen"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is "teleurgesteld" dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de Spaanse ambassadeur niet op het matje roept, nu Spanje zijn diplomatieke banden met Vlaanderen opzegt. "Hij moet zijn verantwoordelijkheid opnemen", zegt hij. Peumans voelt zich ook gesteund door alle partijen in het Vlaams Parlement. "Dat raakt mij emotioneel."

Spanje besloot dinsdag om het diplomatieke statuut af te nemen van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid. Aanleiding zijn uitspraken van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over Catalonië. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vroeg gisteren aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) om de Spaanse ambassadeur in ons land op het matje te roepen, maar die gaat daar niet op in.

"Ik ben teleurgesteld", reageert Peumans in Van Gils & gasten op Eén. "Reynders moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en de Spaanse ambassadeur ontbieden. Als men -terecht- verontwaardigd is over wat er in Polen en Hongarije gebeurt, dan ook over Spanje. Maar ik neem geen verdere stappen. Ik heb niets te zeggen aan wat meneer Reynders moet doen."

"Emotioneel geraakt door steun van alle Vlaamse partijen"

Vorige week opende Peumans een fototentoonstelling over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd in het Vlaams Parlement. Volgens een Spaanse krant heeft hij daar Spanje vergeleken met het Bosnië van de jaren 90, toen daar een burgeroorlog heerste. Peumans herhaalde bij "Van Gils & gasten" nogmaals met klem dat hij die vergelijking niet gemaakt heeft.

"Dat is een journalist die ter kwader trouw gehandeld heeft. Ik sprak over een fototentoonstelling die we eerder hadden georganiseerd, een project over kinderen die getraumatiseerd waren door de oorlog in Bosnië. Ik heb gezegd dat die tentoonstelling leek op de tentoonstelling die nu loopt. Ik heb niks geïnsinueerd. Dat is pure stemmingmakerij."

Ik zal elke keer als ik de kans krijg, blijven zeggen dat je mensen om hun politieke mening niet mag opsluiten.

Jan Peumans

Tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement gisteren schaarden alle partijen zich achter de parlementsvoorzitter, iets wat hem duidelijk geraakt heeft. "Ze stonden en staan als een blok achter mij, dat ik de vrijheid heb om mijn mening te uiten. Dat heeft mij emotioneel erg getroffen."

"Ik zal ook elke keer als ik de kans krijg, blijven zeggen dat je mensen om hun politieke mening niet mag opsluiten in de gevangenis", zegt Peumans. Hij verwijst naar Carme Forcadell, tot vorig jaar Catalaans Parlementsvoorzitter en nu in de cel in Spanje, voor het organiseren van debatten over de onafhankelijkheid van Catalonië. ""Dat is een van de fundamentele waarden van Europa. Je sluit mensen niet op in de cel vanwege hun mening. Ik word daar echt kwaad van."

Bekijk hier het volledige interview

Videospeler inladen...

Meest gelezen