Video player inladen ...

Japanse kerselaars staan opnieuw in bloei: hoe komt dat?

In Japan staan veel kerselaars opnieuw in bloei, iets wat je normaal gezien alleen in het voorjaar kan bewonderen. Een nazomer lijkt de meest logische verklaring, maar er zit meer achter. Volgens experts hebben de ongewone, extreme weersomstandigheden in Japan deze zomer er allicht mee te maken.

De Japanse sierkers of kerselaar die in bloei staat, in Japan sakura genoemd, het is de voorbode van de lente die er zit aan te komen, na de lange winter. Het fenomeen lokt elk voorjaar heel wat kijklustigen uit binnen- en buitenland. Japanners vieren sakura met hanami, een bloemenkijkfeest met picknicks tussen de bloesems.

De bloeiperiode van de kerselaars beperkt zich tot enkele weken in de lente. In deze periode van het jaar zou je dus geen bloesems meer verwachten. Maar de private meteorologische dienst Weathernews heeft sinds zondag al 353 meldingen over bloeiende kerselaars gekregen. De berichten komen uit heel Japan, van Kyushu, in het zuidwesten, tot Hokkaido, helemaal in het noorden.

Heeft Japan net als wij te maken met een nazomer, waardoor bomen en bloemen een tweede bloei beleven? Dat lijkt misschien de meest logische verklaring, maar dat is het niet. Er spelen volgens experts allicht andere weerfenomenen mee, en daar heeft Japan er deze zomer een hele reeks van gezien.

Kerselaars ontwikkelen ook tijdens de zomer knoppen, maar die komen niet tot ontwikkeling omdat de bladeren van de boom een hormoon vrijgeven dat dat verhindert, legt "bomendokter" Hiroyuki Wada van de Flower Association of Japan uit aan televisiezender NHK. Maar door een ongewone opeenvolging van krachtige tyfoons zijn de bomen veel bladeren kwijtgespeeld. Tussen de tyfoons door kampte Japan ook met hittegolven. Dat heeft volgens Wada ook de kerselaars in de war gebracht, waardoor ze opnieuw in bloei geschoten zijn.

Volgens de experts hoeven de liefhebbers niet te vrezen dat er door de bloei nu, volgend voorjaar minder bloesems te bewonderen zullen zijn. "De knoppen die nu geopend zijn, zullen in de lente niet meer bloeien. Maar het gaat slechts om een klein aantal. Het zal het populaire bloesemwatchen volgende lente niet in het gedrang brengen."

Video player inladen ...