Videospeler inladen...

Reynders gaat Vlaamse grieven over Spaanse maatregelen tegen Vlaanderen doorspelen aan de Spaanse ambassadeur

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wacht op een brief van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), waarin die zijn grieven kenbaar maakt over de intrekking van de accreditatie van de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid door de Spaanse regering. Reynders antwoordde in de Kamer op vragen over de houding van de federale regering tegenover de Spaans-Vlaamse wrijvingen in verband met Catalonië.

Gisteren zei Bourgeois in het Vlaams Parlement dat Reynders de Spaanse ambassadeur op het matje zou roepen over de kwestie, maar enkele uren later ontkende Reynders dat bericht. Ook premier Charles Michel (MR) liet vanop de Europese top in Brussel weten dat het hier om een zaak tussen Spanje en Vlaanderen gaat. Hoe zit dat nu eigenlijk?

"Het gaat hier om een zaak tussen de Vlaamse overheid en Spanje", bevestigt Reynders tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

"Ik heb kennis genomen van de verklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement en ik heb ook contact met hem gehad."

"We hebben afgesproken dat hij me een formele brief zal sturen met de boodschap die het Vlaams Parlement en/of de Vlaamse regering aan de Spaanse ambassadeur in België wil overbrengen. Op die basis kan ik met de Spaanse ambassadeur contact laten opnemen om haar de boodschap van de Vlaamse overheid te bezorgen."

Reynders beperkt zich in zekere zijn tot een rol van doorgeefluik. "Als de Vlaamse overheid via de Spaanse ambassade in België of via de Belgische ambassade in Spanje mededelingen wil doorgeven, zal Buitenlandse Zaken dat doen."

"Omgekeerde wereld"

Peter Luykx (N-VA) is relatief tevreden dat Reynders "Vlaanderen niet laat vallen". Inhoudelijk klaagt hij aan dat Spanje Vlaanderen sanctioneert na uitspraken van Jan Peumans over de Catalaanse kwestie, meer bepaald over het gevangen zetten van verkozen Catalaanse parlementairen.

Hij heeft het in dat verband over een omgekeerde wereld, en stelt dat net Spanje in de fout gaat. Luykx richtte zich symbolisch tot de Spaanse premier Pedro Sanchez. "Ik vind dat Spanje vandaag onwaardig is om een lidstaat van Europa te zijn zolang politieke gevangenen niet worden vrijgelaten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen