Kunstenaar Wim Delvoye riskeert monsterboete voor bouw- en milieuovertredingen

De openbaar aanklager van het Hof van Beroep van Gent eist 600.000 euro van kunstenaar Wim Delvoye, die in eerste aanleg werd vrijgesproken.

Wim Delvoye wil het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en van het domein een sculpturenpark maken. Maar de vergunningen voor verschillende werken bleken niet in orde, en sindsdien wordt de kwestie voor de rechter uitgevochten. Een jaar geleden werd Delvoye in eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en ook het Agentschap Natuur en Bos gingen in hoger beroep.

Volgens de aanklager in hoger beroep was Wim Delvoye goed op de hoogte van wat wel en niet kon, en waarvoor hij een vergunning moest hebben. “Zelden of nooit heb ik zo’n eigengereidheid en agressiviteit gezien”, zei de aanklager. 

Hoge boetes geëist

Hij vordert een monsterboete van 300.000 euro voor de kunstenaar zelf en nog eens 300.000 voor de vennootschap van Delvoye, die eigenaar is van het kasteel. In eerste aanleg werd er gedreigd met boetes van 4.500 en 6.000 euro. Maar, zegt de aanklager, "ik heb zijn jaarrekeningen eens bekeken en de jaarwinsten belopen tussen de 61.800 euro en de 477.200 euro. Dan heeft het geen zin om hier een boete van 1.000 euro te vorderen. Dan wordt er achter onze rug gelachen."

Volgende week krijgt Wim Delvoye zelf het laatste woord. Wanneer het Hof van Beroep in Gent een arrest velt is niet bekend.

Gevecht tegen windmolens

Vorige week kreeg Wim Delvoye gelijk in een ander juridisch conflict. Hij kant zich tegen de bouw van drie windturbines langs de E40 in Melle en Wetteren, dicht bij zijn kasteel. De Raad van State gaf hem gelijk en vernietigde de milieuvergunningen voor de windmolens.

Wim Delvoye is een conceptuele kunstenaar met internationale renommée. Hij raakte onder meer bekend met getatoeëerde varkens, met "Cloaca", een machine die de spijsvertering nabootst of met "gotische" torens en graafmachines. 

Meest gelezen