Langerlo zal weer stroom maken (hoewel de gasturbines eigenlijk zouden worden afgebroken)

Engie Electrabel gaat twee voor de sloop bestemde gasturbines opnieuw opstarten om te voorkomen dat we zonder stroom zouden vallen. De gasturbines maken deel uit van de oude steenkoolcentrale in Langerlo. Die werd vorig jaar failliet verklaard. Een vastgoedgroep heeft intussen de terreinen overgekocht en mocht de volledige centrale (inclusief de gasturbines) afbreken. Maar Electrabel gaat de turbines komende winter huren en opnieuw opstarten.

Na het fiasco met de omschakeling op een biomassacentrale en het daaruit voortvloeiende faillissement van German Pellets, was de centrale van Langerlo voor de sloop bestemd. Het terrein en de gebouwen waren immers eigendom geworden van Global Estate. De projectontwikkelaar wilde er plaatsmaken voor nieuwe bedrijven. Voor de stad Genk kon dat, zolang de milieudruk niet toenam.

Stroom voor 200.000 gezinnen

 

Maar met de nieuwe plannen van Engie Electrabel gaat de afbraak voorlopig niet door. Het bedrijf huurt nu de twee gasturbines, met elk een capaciteit van 44 megawatt, het stroomverbruik van 200.000 gezinnen. Engie Electrabel heeft een vergunning gevraagd, daarna zal de installatie getest worden.

Volgende maand

 

Eens dat allemaal in orde is, zouden de gascentrales begin november al stroom kunnen maken, tenminste als de markt er op dat ogenblik behoefte aan heeft. Over de verdere toekomst van de centrale is er nu geen duidelijkheid.

Meest gelezen