AP 2017

Nederlandse burgemeesters moeten eigen woning veiligheidscheck geven

Burgemeesters in Nederland moeten hun woning preventief laten nakijken op veiligheid. Bijna één op de twee Nederlandse burgemeesters heeft het voorbije jaar immers met agressie te maken gekregen. De check komt er op vraag van het nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en is verplicht. Vorige week nog bleek dat de burgemeester van Haarlem al drie maanden ondergedoken leeft na bedreigingen.

Nederlandse burgemeesters in de vuurlinie

De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, leeft intussen al drie maanden ongedoken na bedreigingen. Wienen heeft als burgemeester de voorbije jaren hard georganiseerde criminaliteit en drugslabs aangepakt. En dat is hem blijkbaar niet in dank afgenomen door het milieu.

Maar Wienen is niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de Nederlandse burgemeesters het voorbije jaar te maken heeft gekregen met agressie of bedreigingen. Dat komt onder meer met de rol van de Nederlandse burgemeesters in de strijd tegen criminaliteit. Veel meer dan bij ons in België zijn burgmeesters in Nederland het gezicht worden van de politionele strijd tegen criminaliteit. In ons land wordt die meer opgenomen door procureurs en onderzoekers van de politie.

In Nederland zullen nu dus alle woningen van alle burgmeesters preventief worden nagekeken of ze veilig genoeg zijn.  De preventieve maatregel komt er op vraag van het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gaat om vrij voor de hand liggende adviezen, zo schrijft De Volkskrant. Het huis en de omgeving van burgemeesters wordt nagekeken. Niet alleen de ramen, maar ook de kwaliteit van de sloten, de deur, de aanwezigheid van een alarminstallatie of een systeem om snel te politie te waarschuwen, alles zal worden nagekeken.

Meest gelezen