Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Nicaragua blijft buitensporig geweld gebruiken tegen burgers"

In een nieuw rapport klaagt Amnesty International opnieuw de mensenrechtenschendingen in Nicaragua aan. De politie en paramilitaire groepen gebruiken ook oorlogswapens om protesten de kop in te drukken, zegt de organisatie. Er is sprake van buitengerechtelijke executies en willekeurige arrestaties. En het staatsgeweld neemt nog toe, waarschuwt Amnesty.

De grootschalige antiregeringsprotesten in Nicaragua begonnen in april. Het begon als protest tegen aangekondigde sociale hervormingen, maar al snel werd ook het aftreden van de regering-Ortega geëist. Ortega was ooit een volksheld als guerillaleider van de linkse sandinisten die in 1979 dictator Somoza verdreven. Maar intussen wordt hij er zelf van beschuldigd een dictator te zijn.

Het protest tegen hem en zijn regering wordt hardhandig neergeslagen, mensen worden willekeurig gearresteerd. Ook de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens zit er al een tijdje in de cel voor haar aandeel in studentenprotesten. Tien dagen geleden was er nog een demonstratie bij de Nicaraguaanse ambassade in Brussel, waarin onder meer haar vrijheid werd geëist. Bij het protest in Nicaragua vielen intussen al meer dan 300 doden.

Oorlogswapens

Eind mei publiceerde Amnesty International al een eerste rapport over de Nicaraguaanse crisis. Nu is er een nieuw rapport. Het documenteert mensenrechtenschendingen in de periode tussen 30 mei en 18 september 2018. De Nicaraguaanse politie en paramilitaire groepen gebruiken buitensporig geweld, waarbij ook oorlogswapens ingezet worden, zegt Amnesty. Machinegeweren, precisiegeweren en zelfs draagbare antitankraketten worden gebruikt tegen betogers. Volgens de organisatie is dat wapengeweld absoluut niet in verhouding met de zelfgemaakte mortieren en occasionele geweren die sommige betogers bovenhalen.

Executies

Het rapport beschrijft ook zes mogelijke gevallen van buitengerechtelijke executies, onder meer van de zestienjarige Leyting Chavarria, die in de borst geschoten werd toen politie en zwaarbewapende groepen barricades van betogers aanvielen in de stad Jinotega. Het lichaam van de tiener werd nadien in een steegje gevonden, met naast hem een katapult.

Verder verzamelde Amnesty bewijzen van willekeurige arrestaties, foltering en schendingen van een eerlijke procesgang. Volgens de organisatie heeft de regering haar repressie sinds het vorige rapport nog opgevoerd, en dat gebeurde doelbewust, onder de noemer "operatie schoonmaak".

Vluchtelingenstroom

Het geweld veroorzaakt intussen ook een vluchtelingenstroom. Duizenden mensen zijn gevlucht, onder meer naar buurland Costa Rica. De VN-vluchtelingenorganisatie gaf eind juli cijfers vrij: 8.000 Nicaraguanen hadden toen al asiel aangevraagd in Costa Rica, 15.000 anderen hadden afspraken om dat in de volgende weken te doen. 

Meest gelezen