Peeters vraagt uitleg over daling aantal sancties werkonwillige werklozen

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt tekst en uitleg aan de regionale ministers van Werk in verband met de daling van het aantal sancties tegen werkonwillige werklozen. Die daling blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt dat de RVA-cijfers niet kloppen.

Cijfers van de RVA geven voor heel België een daling van 10.279 gesanctioneerde werklozen in de eerste helft van 2015 naar 3.571 in de eerste helft van dit jaar. In Vlaanderen kregen in de eerste jaarhelft 670 werklozen een sanctie. Het gaat dan over een tijdelijk lagere uitkering of een schorsing van de werkloosheidsuitkering of een permanente uitsluiting toe. In Wallonië waren er in de eerste jaarhelft 2.707 sancties (6.119 in 2015).

Door uitkeringen te geven aan wie er recht op heeft en misbruik tegen te gaan, garanderen we de legitimiteit van het systeem

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)

Een "aanzienlijke daling", vindt Peeters. "Na de bevoegdheidsverdeling naar de regio's is het teruggevallen tot 3.571 sancties in de eerste helft van 2018. We hebben dan wel veel jobs gecreëerd de afgelopen jaren, het blijft noodzakelijk om te controleren op de effectieve beschikbaarheid van werklozen op de arbeidsmarkt."

"Door uitkeringen te geven aan wie er recht op heeft en misbruik tegen te gaan, garanderen we de legitimiteit van het systeem", aldus Peeters. "Het is aan de regionale collega-ministers om tekst en uitleg te geven over de daling van het aantal sancties."

Het activeringsbeleid moet verder geactiveerd worden

Monica De Jonge (VBO)

Ook werkgeversorganisatie VBO klinkt ontstemd. "Er zijn in België maar liefst 145.000 openstaande vacatures. Een goede opvolging moet samengaan met een goede begeleiding. Maar men moet erover waken dat de balans tussen beide niet verloren gaat. Het activeringsbeleid moet verder geactiveerd worden", zegt Monica De Jonge.

Het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters hecht weinig belang aan de cijfers omdat zomaar vergelijken tussen de gewesten niet kan omdat het beleid anders is. Volgens Muyters is er geen daling. Vlaanderen neemt de sancties niet als graadmeter, maar de werkloosheid. En die daalt al meer dan 3 jaar in Vlaanderen, meldt zijn woordvoerder.

Begin september meldde de VDAB nog dat er een derde meer signalen en sancties werden uitgedeeld aan werklozen in de eerste jaarhelft. De sancties (verwittigingen, verminderingen, schorsing, uitsluiting) stegen met 11 procent.

Meest gelezen