Videospeler inladen...

Oostendse knoop nog strakker: Tommelein sluit coalitie met Stadslijst niet uit, maar dan niet met Groen

De coalitievorming in Oostende lijkt steeds meer op een gordiaanse knoop. Open VLD-kopstuk Bart Tommelein sluit een coalitie met de Stadslijst van socialist Johan Vande Lanotte niet uit, maar dan zal het wel zonder Groen zijn. Bovendien verkiest Tommelein nog steeds een "vernieuwingscoalitie" zonder de socialisten en weigert hij om met hen in het bestuur burgemeester te worden. SP.A-voorzitter John Crombez van zijn kant is blij met de opening van Tommelein richting de Stadslijst, maar wil wél besturen met Groen. 

In Oostende zijn ze dus nog steeds op zoek naar een nieuwe meerderheid. De Open VLD - die tweede werd - heeft het initiatief onder leiding van Bart Tommelein die vorige zondag de meeste voorkeurstemmen binnenhaalde. Tommelein heeft een duidelijke voorkeur: "een vernieuwingscoalitie", zonder de socialisten die al jaren aan de macht zijn in de badstad. De Open VLD heeft zich al vastgeklonken aan CD&V en N-VA, maar heeft nog een partij nodig om een meerderheid te vormen en kijkt daarvoor vooral naar Groen. 

Toch sluit de Oostendse liberaal een samenwerking met de Stadslijst van huidig burgemeester Vande Lanotte niet (meer) helemaal uit. "Ik heb de Stadslijst nooit uitgesloten, ik doe dat nu ook niet. Maar ik denk dat dat niet kan in een goeie formule voor Oostende. Ik wil ook geen burgemeester worden met de socialisten. Ik pleit ervoor om verder te gaan met de vernieuwingscoalitie en we zullen dat nu bekijken met Groen", aldus Tommelein net voor hij vanmorgen ging spreken met Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt.

Dat gesprek is intussen afgelopen en er is geen toenadering gevonden, volgende week komt er een nieuwe ontmoeting. Groen-kopman De Vriendt van zijn kant wil een paarsgroene coalitie op de been brengen. Maar dat ziet Tommelein niet zitten, hij wil niet samen met én de groenen en de socialisten besturen. Groen zegt dan weer "neen" tegen de N-VA, die zich samen met de CD&V heeft vastgeklikt aan de Open VLD. En de N-VA weigert met de Stadslijst in zee te gaan.

Dat Tommelein de deur op een kier zet voor de Stadslijst, voert vooral de druk op Groen op. "Maar dreigementen om ons buitenspel te zetten in de oppositie, dat helpt niet bij ons", reageert Wouter De Vriendt. Tommelein zelf hoopt Groen toch nog te kunnen overtuigen om mee te doen met Open VLD, CD&V én N-VA. "We kunnen kijken op welke manier we de armoedebestrijding, mobiliteit, werkgelegenheid en welvaart voor Oostende kunnen verzekeren. Het is ook de verantwoordelijkheid van Groen om daarvoor open te staan en ik zie dat ze toch bereid zijn om volgende week een nieuw gesprek te voeren met mij."

(lees verder onder tweet)

Crombez: "Logisch dat Stadslijst Groen als de eerste optie ziet"

SP.A-voorzitter en Oostends socialist John Crombez is tevreden met de opening die Tommelein enigszins laat naar de Stadslijst. "Het is een positieve evolutie dat de grootste partij niet meer per definitie wordt uitgesloten", aldus Crombez. Maar hij wil wel met Groen besturen.

"De coalities die het meest werkbaar zijn, dat is wanneer de Stadslijst altijd met Groen gaat kijken naar een oplossing. Voor de Stadslijst is een coalitie met Groen de beste optie." Toch sluit Crombez naar eigen zeggen niets uit.

De socialist vindt dat er nu eerst rust moet komen en is van plan om zelf initiatief te nemen. "Als er geen oplossing is in wat Bart Tommelein aan het doen was, zal ik een heel rustig gesprek met alle democratische partijen opstarten."

Meest gelezen