Videospeler inladen...

Groot tekort aan basisproducten zoals bloem, pasta en melk bij voedselbanken: "Onze rekken zijn leeg" 

De voedselbanken in ons land hebben een groot tekort aan basisproducten zoals bloem, rijst, melk, olie en pasta. Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt bevestigd aan onze redactie. "Onze rekken zijn leeg", zegt Guido Vandebrouck van de Sint-Vincentiusvereniging van Genk.

De rekken van de voedselbanken in ons land zijn leeg: er is een tekort aan basisproducten zoals bloem, rijst, melk, olie en pasta. Normaal gezien koopt ons land die producten met geld van Europa, maar die aanbesteding heeft vertraging opgelopen. 

En dat voelen ze bij de voedselbanken. "We zitten nu door de voorraad van 2017 heen en de bestelling voor 2018 hebben we nog niet ontvangen. Onze rekken om voedselpakketten te maken, zijn leeg", zegt Guido Vandebrouck van de Sint-Vincentiusvereniging van Genk. Daar maken ze per jaar zo'n 5.000 voedselpakketten voor 3.000 mensen (in Genk). Dat komt overeen met 160 ton voeding per jaar. "We hebben wel nog andere kanalen, zo kunnen we fruit en groenten ophalen bij warenhuizen. En we moeten inzamelacties organiseren. Ofwel moeten we zelf aankopen, maar dat kost veel geld."

We zitten nu door de voorraad van 2017 heen en de bestelling voor 2018 hebben we nog niet ontvangen. Onze rekken om voedselpakketten te maken, zijn leeg

Guido Vandebrouck - Sint-Vincentiusvereniging van Genk

En niet alleen in Limburg hebben ze te kampen met een tekort, ook in de rest van het land zijn de rekken leeg. "De aanbesteding is foutgelopen, dus we krijgen het geld pas in het voorjaar 2019. Hoe we dat gaan overbruggen weet ik niet. Intussen zitten we op zwart zaad."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen