Videospeler inladen...

VS geven Saudi's enkele dagen extra tijd om onderzoek naar verdwijning van Khashoggi af te ronden

Er is wat meer tijd nodig voor het onderzoek naar Khashoggi. Dat was de boodschap van VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo na een rondreis door Saudi-Arabië en Turkije, de twee meest betrokken landen bij de verdwijning van de Saudische journalist Khashoggi.

Minister Pompeo sprak kort de pers nadat hij president Donald Trump had gebriefd over zijn bezoeken aan Riyadh en Ankara. "De VS nemen de verdwijning van de journalist Khashoggi heel ernstig", aldus Pompeo, die zei dat hij dat ook erg duidelijk had gemaakt aan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die erg invloedrijk is in Riyadh.

De kroonprins zou Pompeo beloofd hebben dat een volledig onderzoek naar de verdwijning zou gevoerd worden. Daarom heeft Pompeo president Trump voorgesteld omdat onderzoek nog enkele dagen extra de tijd te geven, vooraleer stappen te ondernemen. Pompeo benadrukte echter tegelijk de goede relaties die de VS en het koninkrijk Saudi-Arabië altijd gehad hebben sinds de oprichting van die staat in 1932.

Pompeo kwam net terug uit Turkije, waar hij op de hoogte is gesteld van Turkse onderzoeken naar de verdwijning van Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Pompeo heeft daar ook gepraat met de Turkse president Tayyip Erdogan.

De kwestie is erg vervelend voor Washington, want onder president Trump zijn de banden met Saudi-Arabië fors aangehaald. Trump zou nu niet graag zand in die machine zien vallen. Gisteren had hij laten doorschemeren dat hij niet onder de indruk is van de verhalen over de foltering en de moord op Khashoggi zoals die in Turkse media worden aangehaald.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Ook VS zeggen af voor "Davos in the Desert"

Intussen heeft ook VS-minister van Financiën Steve Mnuchin op Twitter gezegd dat hij dan toch niet naar de grote investeringsconferentie in Saudi-Arabië gaat. Hij heeft die beslissing genomen na overleg met president Trump en zijn collega Pompeo.

Het Future Investment Initiative (FII) vindt plaats in de Saudische hoofdstad Riyadh tussen 23 en 25 oktober. Het moet een ontmoetingsplaats voor politieke en economische leiders van de wereld worden, maar steeds meer toplui zeggen af door de affaire rond Khashoggi.

Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde, de voorzitter van de Wereldbank Jim Yong-kim en politici uit Europa hebben hun kat gestuurd, maar dat geldt vooral ook voor CEO's van onder meer Google, HSBC, Crédit Suisse, BNP Paribas, Société Générale, Ford Motor Co., Uber, BlackRock en JPMorgan Chase en tal van andere grote ondernemingen.

Meest gelezen