De regeerperiode van premier Morrisson zou wel eens erg kort kunnen worden.

Wankelt er zaterdag opnieuw een premier in Australië?

Vannacht onze tijd zijn er in het kiesdistrict Wentworth nabij Sydney tussentijdse verkiezingen. Er staat slechts een zetel in het federale parlement op het spel, maar die kan het einde van de liberaal-nationale regering inluiden en de relaties met de moslimwereld op de helling zetten.

Enkele maanden geleden werd premier Malcolm Turnbull tot ontslag gedwongen na twee vertrouwensstemmingen binnen zijn eigen liberale partij. Zijn partijgenoot Scott Morrison werd de nieuwe premier van Australië, maar die lijkt geen lange carrière beschoren.

Een nukkige Turnbull kondigde immers aan dat hij zou opstappen als parlementslid en dus moesten er nieuwe verkiezingen komen in Wentworth, zijn kiesdistrict nabij de havenstad Sydney. Nu is die zetel al sinds mensenheugenis in handen van de liberale partij, maar door het recente straatgevecht binnen de regering zou de oppositie nu kans maken.

Een zetel maakt de lente wel in dit geval, want de liberaal-nationale alliantie heeft slechts een meerderheid van een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Of anders: als de zetel verloren gaat, valt de regering na nauwelijks enkele maanden of moet premier Morrison voortsukkelen met een minderheidsregering. Volgend jaar zijn er dan federale verkiezingen en de  coalitie doet het niet goed in de peilingen.

Nog een probleem: ex-premier Malcolm Turnbull heeft geen poot verzet tijdens de kiescampagne in Wentworth. Zijn zoon ging een stapje verder en riep openlijk om om tegen de liberale partij te stemmen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Omweg via Jeruzalem?

Premier Morrison is blijkbaar ten einde raad, want enkele dagen geleden liet hij verstaan dat hij -net als de Verenigde Staten- de Australische ambassade wil overbrengen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hij mikt daarbij op de Joodse kiezers en daarvan zijn er nogal wat in Wentworth, maar dat past ook in de visie van Morrison zelf die een evangelisch christen is. Behalve de VS en Guatemala heeft tot nu toe geen enkel ander land die stap genomen.

Morrison legt zo de adviezen van zijn eigen diplomatieke staf en geheime diensten naast zich neer. Die hadden gewaarschuwd tegen een verhuis naar Jeruzalem, omdat dat de natie niets zou opleveren en het imago van Australië in de moslimwereld zou ondergraven. Om die redenen had ex-premier Turnbull die verhuis naar Jeruzalem onlangs uitgesloten.

Die zet zou echter vooral de relaties met het grote en enorm belangrijke buurland Indonesië ondermijnen. Dat land met een moslimmeerderheid heeft al te verstaan gegeven dat het niet blij zal zijn met de stap naar Jeruzalem. Indonesië is van ontzettend groot economisch en strategisch belang voor Australië en vice versa. Onlangs sloten beide landen nog verregaande handelsakkoorden en strategische samenwerkingsverbanden. Indonesië is een partner in de strijd tegen moslimterreur en tegen de Chinese invloed in het Verre Oosten. Voormalig premier Turnbull en de Indonesische president Joko Widodo onderhielden een stevige vriendschap.

Er staat dus veel meer op het spel dan een zeteltje in het parlement of het lot van een premier, want dat laatste is erg goedkoop in Australië. Het afzetten van een premier door de eigen partij is daar schering en inslag geworden, ook bij de socialistische Labourpartij en dat wekt de afkeer van veel kiezers op.

Meest gelezen