Wat staat er in de Wonderkamer van Axel Vervoordt?

Benieuwd hoe kunsthandelaar en binnenhuisarchitect Axel Vervoordt een "Wonderkamer" zou inrichten? Dat kan je nog tot eind april ontdekken in het diamantmuseum DIVA, in Antwerpen. Bereid je voor op een mix van historische en hedendaagse kunst, opgezette dieren en prachtige juwelen.

Axel Vervoordt mag als gastcurator de eerste "Wonderkamer" invullen in DIVA. Hij koos er voor om meteen een volledige verdieping te gebruiken, niet één enkele kamer. "Het is een soort grote loft die we ingericht hebben, met fantastische zeldzame dingen, vermengd met hedendaagse of historische zaken, mode, ... "Hier kan je verwonderd en geïnspireerd raken, rondwandelen en ideeën opdoen om thuis toe te passen", legt Axel Vervoordt het doel van zijn Wonderkamer uit. 

Chaotische kamer

In de eerste ruimte staan honderden voorwerpen, van juwelen over kunstvoorwerpen, tot zelfs opgezette dieren of een jurk van A.F. Vandevorst, gemaakt uit een parachute. Het moet het atelier van een kunstenaar voorstellen, waar bezoekers ook aan de centrale tafel kunnen zitten, en lezen in de boeken die er liggen. "Een tentoonstelling moet als een huis aanvoelen, waar bezoekers zelf dingen kunnen beleven en niet overal moeten afblijven", zegt Vervoordt. 

Alles in de ruimte heeft betrekking op de naam van het museum, DIVA. "De opgezette dieren zijn zelf ook diva's: de pauw gedraagt zich als een diva, het getatoeëerde varken van Wim Delvoye is ook een soort diva." 

Renaissancekamer 

Een doorgang, waarin een kunstwerk staat van Anish Kapoor, in de vorm van een diamant, leidt de bezoeker naar de tweede Wonderkamer, geïnspireerd op de renaissance. 

(lees verder onder de foto)

Centraal in de ruimte, aan het plafond, hangt een skelet van een narwal, in een vitrinekast staan heel zeldzame objecten, waarvan Vervoordt er zelf nog aangekocht en weer verkocht heeft. Maar moeilijk vindt hij dat zelf niet: "Als je kunsthandelaar bent, moet je je beste stukken verkopen natuurlijk. Als je ze liever voor jezelf houdt, kan je nooit een grote zaak opbouwen." 

Meditatieve kamer

De laatste Wonderkamer is een labyrint, waar de bezoekers door een donkere, stille gang wandelen, om tot rust te komen. Ongezien in de laatste ruimte: een grote ruwe, ongeslepen diamant van 835 karaat. 

Kim Kardashian

Ook Kim Kardashian en haar man Kanye West zijn fan van Vervoordt. Hij mocht hun interieur inrichten. "'t Is bijna niet voor te stellen, maar Kim Kardashian inspireert zich op mijn smaak om haar eigen interieur in te richten. Ze is in haar privéleven helemaal anders dan hoe ze is in het openbaar, net als haar man Kanye. Ze hebben een heel puur interieur, dingen die hen rust geven. Ik vind het nog altijd heel vreemd dat ze mij om raad vragen." 

Meest gelezen