Tussenstand 5 dagen na 14 oktober: ruim 90 procent van de gemeenten kent zijn nieuwe burgemeester

Het is nu vijf dagen na de lokale verkiezingen van 14 oktober. In sommige gemeenten wordt nog hard gewerkt aan een nieuwe coalitie, maar op de meeste plaatsen is het al allemaal netjes in kannen en kruiken. Hoeveel coalities kennen we nu al? En hoeveel burgemeesters kunnen hun sjerp al bestellen? Tijd om een tussenstand op te maken.

Op 1 januari 2019 treden in de 300 Vlaamse gemeenten de nieuwe besturen aan. Op dit moment is het in 279 gemeenten al duidelijk wie de burgemeester gaat worden. Het gaat dus goed vooruit. Vooral in Limburg en West-Vlaanderen is zo goed als alles rond, al zijn daar ook nogal wat absolute CD&V-meerderheden. In 244 Vlaamse steden en gemeenten is ook de coalitie zelf intussen al helemaal beklonken.

CD&V is de grootste leverancier van burgemeesters (115 tot op dit moment). Dat zullen er minder zijn dan 6 jaar geleden toen de christendemocraten in totaal 137 burgemeesters hadden, al moet daarbij vermeld worden dat de meeste gemeenten die verdwenen in de fusiegolf in CD&V-handen waren. In 4 van de 5 Vlaamse provincies levert CD&V de meeste burgemeesters, Antwerpen is voor de N-VA.

Op plaats twee staan de liberalen met tot nu 62 Open VLD-burgemeesters, een kleine 10 minder dan vorige keer. Daarna komt de N-VA met op dit moment 50 gekende burgemeesterssjerpen, een lichte stijging ten opzichte van 2012. De socialisten leveren zeker 16 burgemeesters, de SP.A had er vorige keer in totaal 23. Groen sluit het lijstje af met op dit moment 1 burgervader, vorige keer hadden de groenen er 2. De lokale lijsten hebben in 35 gemeenten de post veroverd.

Van alle tot nu toe gekende burgemeesters in Vlaanderen staat de teller voor het aantal vrouwelijke burgemeesters op 38.

Limburg

Beginnen doen we met Limburg. Daar zijn een kleine week na de verkiezingen alle 42 burgemeestersposten ingevuld. In 7 gemeenten moet de coalitie wel nog definitief gevormd worden.

Antwerpen

In Antwerpen-stad gaan de coalitiegesprekken nog steeds voort, maar is het al duidelijk dat Bart De Wever (N-VA) ook de volgende 6 jaar burgemeester blijft. In de rest van de provincie zijn intussen 63 van de 69 burgemeesters gekend. N-VA leidt hier de dans met in totaal 28 sjerpen.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen springt vooral de moeilijke coalitievorming in Oostende in het oog. De koningin der badsteden is de enige West-Vlaamse gemeente die nog niet zeker weet wie de volgende burgemeester zal zijn: 63 van de 64 burgemeesters zijn vandaag gekend. 

Oost-Vlaanderen

Provinciehoofdstad Gent kent op dit moment nog altijd niet haar nieuwe coalitie of burgemeester. Er wordt gewerkt aan een "grote" coalitie met het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V. Elders in Oost-Vlaanderen is in 53 van de 60 gemeenten de burgemeester wel al gekend.

Onder meer in Ninove en in Denderleeuw is er nog heel wat discussie over de coalitievorming. In die gemeenten heeft Vlaams Belang sterk gescoord. 

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant zoeken ze nog in 7 gemeenten naar een nieuwe burgemeester. 

Brussel

We werpen ook een blik op de 19 Brusselse gemeenten. Daar kennen we al 18 burgemeesters. Enkel in Oudergem is het nog niet duidelijk wie de volgende burgemeester gaat worden.

In het Brusselse leveren de socialisten met 7 stuks de meeste burgemeesters. De groene partijen spraken vorige zondag van een "groene golf". Dat levert in de Brusselse gemeenten 3 burgemeestersposten op.

Meest gelezen