Foto: Stanley Walker.

20 leden van een verkrachtersbende zijn veroordeeld in Noord-Engeland

De bende van Aziatische afkomst heeft tussen 2004 en 2011 jonge en kwetsbare meisjes verkracht en "uitgewisseld". De zaak heeft in Engeland tot heel wat verontwaardiging geleid en tot spanningen tussen de gemeenschappen.

Jarenlang heeft de bende in en rond de stad Huddersfield in Yorkshire kwetsbare jongeren uitgekozen. Die werden daarna onder invloed van drank en drugs gebracht en in groep verkracht. De rechtbank in Leeds heeft nu uitspraak gedaan over 120 aanklachten in verband met seksueel en fysiek geweld tegen 15 meisjes. De slachtoffers waren erg jong, soms elf of twaalf jaar oud.

De bendeleider Amere Singh Dhaliwal heeft levenslang gekregen en zal minstens 18 jaar in de cel moeten zitten. Andere bendeleden kregen straffen van 5 tot 18 jaar. De daders hadden zichzelf bijnamen zoals Dracula, Beastie en Bully gegeven.

De rechter was bijzonder streng in zijn vonnis: "De levens van kinderen zijn verwoest en families zijn diep geschokt nu ze gezien hebben hoe hun kinderen maanden- of jarenlang werden misbruikt door jullie bende".

De daders zijn allen van Pakistaanse of Indiase afkomst en het proces is een jaar lang uit de media gehouden om misbruik door racistische groepen te voorkomen. In mei is Tommy Robinson, de leider van de extreemrechtse English Defence League (EDL), opgepakt omdat hij op Facebook dat verbod had overtreden.

Het is overigens niet de eerste keer dat dergelijke verkrachtingszaken op grote schaal voor het gerecht komen in Groot-Brittannië. Ook toen waren er mannen van Aziatische afkomst bij betrokken. Een aantal van die veroordeelden zouden overigens binnenkort uitgewezen worden naar Pakistan, maar die gerechtelijke procedure is nog aan de gang.

Meest gelezen