Belgen kunnen vanaf vandaag stemmen voor 6 Belgische liedjes in eerste EU Songbook

Iedere Belg kan vanaf vandaag stemmen op de 6 Belgische liedjes die een plaats mogen krijgen in het EU Songbook, het eerste liedboek van de Europese Unie. Zeventien landen gingen België voor en stuurden alles samen al 102 liedjes door. 

In totaal zijn 54 Franstalige en Nederlandstalige liedjes genomineerd, verdeeld over 6 categorieën: liefdesliedjes, de natuur en de seizoenen, vrijheid en vrede, volksliedjes en traditionals, geloof en tot slot kinderliedjes.

Vlaanderen is vertegenwoordigd met klassiekers als "Vlaanderen mijn land", "Daar zat een sneeuwwit vogeltje", "De fanfare van honger en dorst", "Vrolijke vrienden", "Al die willen te kap'ren varen", "Madammen met een bontjas", "Ik hou van u", "Gelukkig zijn", "Een vrolijk lentelied" en de K3-hit "Alle kleuren". 

Bij de Franstalige nummers vinden we onder meer "Ne me quitte pas" van Brel en "Dominique" van Soeur Sourire terug.  Stemmen kan tot 18 november op de website www.eu-songbook.org. Daar vindt u alle genomineerden of kunt u zelf nog extra voorstellen doen. 

Al 17 landen hebben gestemd

Tot nu hebben al 17 landen gestemd voor hun favoriete liedjes. Zo kregen al 102 liedjes een plaats in het EU Songbook. 

De meeste nummers die door de andere landen al werden ingestuurd, zijn inmiddels op de website terug te vinden. Het overgrote deel daarvan zegt de modale Belg waarschijnlijk niets, maar er zitten ook enkele internationaal erkende klassiekers tussen. Zo lieten de Britten met "All you need is love", "Here comes the sun" maar ook "Imagine" van John Lennon drie Beatles-songs opnemen en klinkt ook de kampvuurmeezinger "Should old acquaintance be forgot" mogelijk bekend in de oren.

Onze noorderburen vonden dat "Brabant" van Guus Meeuwis, de kerstklassieker "Midden in de winternacht" en het gezongen kinderversje "Dikkertje Dap" zeker niet mochten ontbreken. Ierland weerhield tot slot onder meer het drinklied "Whiskey in the jar".

De eerste editie van het EU Songbook wordt verwacht voor december 2019 en zal uiteindelijk 162 nummers bevatten. Die zullen allemaal zowel in de originele als in de vertaalde Engelse variant worden weergegeven. Het liedboek is een initiatief van de European Union Songbook Organisatie, een non-profitorganisatie die niet aan de Europese instellingen in Brussel verbonden is.

Meest gelezen