Binnengluren bij kunstenaars of feesten in Leuven? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO: (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend"

 

Een weekend vol kunst begint vandaag bij Kunst In Huis. Die organisatie, waar u voor een maandelijks bedrag kunst kunt ontlenen, bestaat 40 jaar en viert feest. Tussen 10 en 18 uur kunt u terecht in de filialen in Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven om de ongeveer 5.000 kunstwerken te ontdekken. U mag binnenkijken in de depots en u krijgt zelfs gratis interieuradvies, als u daar nood aan hebt. 

Blauw bloed in Leuven

5 maanden lang geeft Leuven extra aandacht aan de adellijke familie Arenberg, tijdens het Arenberg Festival. Dat festival start vandaag met een gratis openingsweekend in en rond het Arenbergkasteel. Het kasteel, dat de Hertog van Arenberg in 1916 schonk aan de Leuvense universiteit, wordt nog meer dan anders het speelterrein van wetenschappers en kunstenaars. Zo staat er een (fictief) ruimteschip op het Ereplein, waar enkele mensen het hele weekend in zullen verblijven. Nog tot 20 januari zijn er verder elke zondag kasteelrondleidingen, er opent deze week ook een grote expo in museum M in Leuven.  

Tentoonstellingstijd in Gent

L'embarras du choix in Gent, want dit weekend openen 3 tentoonstellingen die de moeite waard zijn. Het Museum voor Schone Kunsten Gent brengt tot 20 januari 2019 eerherstel voor de vrouwelijke schilders uit de 16e en 17e eeuw, zoals u in het artikel hiernaast kunt lezen. 

In het Huis van Alijn kringelt de sigarettenrook omhoog, want de nieuwe expo "Rook" maakt ons nostalgisch (nu ja) naar de tijd dat roken overal was toegelaten. Rokende dokters, rokerscoupés in de trein of journalisten met een sigaret in de mond, het zijn vertrouwde herinneringen die vandaag vreemd aanvoelen. Dat niet-zo-verre-verleden komt weer tot leven in het Huis van Alijn, nog tot 22 april 2019.

Ook in het Museum Dr. Guislain opent er een nieuwe tentoonstelling, "Prikkels", over de vele (digitale) prikkels die we elke dag ervaren met dank aan telefoon en computer. Waar ligt de grens tussen pijn en passie? Een expo voor digibeten én smartphonezombies. Gebruik "#prikkels"en "@guislainmuseum", voor wie het niet kan laten.

Neoklassiek weekend in Brussel

Brussel wordt de hoofdstad van de art nouveau genoemd, maar er zijn nog (veel) meer neoklassieke gebouwen te vinden. Denk aan zuilen, frontons en andere klassieke vormen, die architecten vanaf het einde van de 18e eeuw tot begin 20e eeuw graag kopieerden. Dat minder bekende patrimonium verdient een eigen weekend, vond men bij Explore Brussels. Dus organiseren ze nog tot morgen het allereerste "neoklassiek weekend in Brussel", met rondleidingen en gegidste wandelingen

Gluren bij de buren

In West-Vlaanderen kunt u nog tot zondag binnenkijken in het atelier van kunstenaars, en dat al voor de 15e keer. "Buren bij kunstenaars" heeft maar liefst 2.744 mensen gevonden die zich kunstenaar noemen en hun atelier dit weekend openstellen. Ook heel wat verenigingen, academies en woonzorgcentra hebben een atelier waar u dit weekend welkom bent. Via deze website kunt u uw eigen route samenstellen. Prettig weekend!

Meest gelezen