Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Britse radicale moslimprediker Anjem Choudary wordt vrijgelaten onder strikte voorwaarden

In Groot-Brittannië is de extremistische moslimprediker Anjem Choudary vervroegd vrijgelaten. Hij heeft de helft van zijn straf uitgezeten, maar wordt wel onderworpen aan strikte voorwaarden. Choudary was zelf niet betrokken bij terreur, maar radicaliseerde jongeren en riep op tot steun voor IS.

Anjem Choudary werd in 2016 veroordeeld tot vijf en een half jaar opsluiting. Hij leidde toen een inmiddels verboden netwerk dat jongeren radicaliseerde en aanzette tot steun voor de terreurgroep IS. Een van de leden van die groep was de dader van de moord op de soldaat Lee Rigby, die in 2013 werd neergestoken buiten zijn kazerne in Woolwich, nabij Londen.

Zelf stond Choudary niet terecht wegens terrorisme, maar volgens een voormalig politiechef heeft hij wel een grote invloed op islamitisch extremisme in Groot-Brittannië. Hij predikte een erg extreme interpretatie van de islam en beschouwde een uiteindelijk conflict tussen die versie van de islam en de westerse liberale democratie onvermijdelijk.

Een aantal leden van zijn netwerken "al-Muhajirun" en "Islam4UK" gingen voor IS vechten in Syrië. Een lid van de groep heeft dus de soldaat Rigby vermoord in 2013 en tien jaar eerder had een andere volgeling van Choudary een zelfmoordaanslag uitgevoerd in de Israëlische stad Tel Aviv.

Waarom komt Choudary nu vrij?

Choudary heeft de helft van zijn straf uitgezeten en komt volgens de Britse wetgeving in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij wordt echter aan erg strikte voorwaarden onderworpen. Als hij die bepalingen niet naleeft, moet hij de rest van zijn straf in de gevangenis uitzitten.

Zo moet hij de volgende zes maanden verblijven op een plaats die hem is toegewezen. Hij mag het land en de omgeving van Londen niet verlaten, zijn internetgebruik wordt beperkt en gecontroleerd, en hij mag alleen omgaan met mensen die toestemming hebben gekregen van de veiligheidsdiensten. Ook mag hij niet prediken en slechts een beperkt aantal moskeeën bezoeken.

Bovendien zijn de banktegoeden van Choudary bevroren en staat hij vermeld op een wereldwijde lijst van bekende terreurverdachten. Die lijst wordt beheerd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Een medewerker van premier Theresa May zegt dat de veiligheidsdiensten voldoende ervaring hebben met het controleren van dergelijke overtreders en dat het belang van Choudary ook niet overdreven moet worden.

Meest gelezen