Videospeler inladen...

"Cold war" van Pawlikowski wint Grand Prix voor Beste Film op Film Fest Gent

"Cold war" van Pawel Pawlikovski heeft tijdens de slotavond van Film Fest Gent de Grand Prix voor Beste Film gekregen. De soundtrack van de film "High life", die gemaakt werd door de Britse muzikant Stuart A. Staples van de band Tindersticks, kreeg de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek. Na de uitreiking van de prijzen ging de slotfilm "Beautiful boy" van Felix van Groeningen in première in Gent. 

"Cold war", de nieuwste prent van de Brits-Poolse regisseur Pawel Pawlikowski ("Ida" en "The summer of love"), won de hoofdprijs, de Grand Prix voor Beste Film. 

Drie jaar geleden won Pawlikowski met "Ida" de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Zijn zesde langspeelfilm "Cold war" vertelt het verhaal van een gedoemde liefde in Polen tijdens het Sovjetregime. In Cannes won hij eerder dit jaar met deze film ook al de prijs voor beste regisseur. 

"Cold war" is vanaf woensdag 31 oktober bij ons in de zalen te zien. Bekijk de trailer hieronder (en lees verder onder de video): 

De jury, met als voorzitter kunstenaar Michaël Borremans, omschrijft "Cold war" als "een onberispelijk stukje cinema dat ons verrukte en ontroerde". 

Daarnaast viel ook "High life" van de Franse Claire Denis in de prijzen. De soundtrack die gemaakt werd door de Britse muzikant Stuart A. Staples van de band Tindersticks won de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek.  De jury loofde de muziek en het geluid van de film "dat integraal deel uitmaakt van het verhaal en visie van de filmmaker".  Robert Pattinson en Juliette Binoche spelen de hoofdrollen in dit ruimtedrama. Pattinson zingt "Willow", een van de songs van Staples, trouwens zelf.  

(lees verder onder de video)

De prijs voor Beste Europese Kortfilm ging naar "Dark chamber" van Ottó Bánovits. De Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm was voor Sonam Larcin ("Après le silence"). 

Gisteren reikte de vijfkoppige jongerenjury al de Explore Award uit, die ging naar "Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot" van Philip Gröning.  De kortfilm "Province" van Kato De Boeck won de ACE Image Factory + The Fridge Publieksprijs. 

VIDEO: onze filmman Ward Verrijcken maakt de balans op van het 45e Film Fest Gent

Videospeler inladen...

Meest gelezen