Crevits pompt 150 miljoen euro in extra plaatsen in de klas, vooral in secundair onderwijs

De Vlaamse regering investeert de komende drie jaar 150 miljoen euro in extra plaatsen in de klas. De grootste hap van dat budget, bijna 130 miljoen euro, moet dienen om het dreigende capaciteitstekort in het secundair onderwijs op te vangen. Het resterende bedrag zal gebruikt worden om de laatste plaatstekorten in het basisonderwijs te dichten. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt.

Doordat de leerlingengolf opschuift van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs, dreigt daar een tekort aan plaatse te ontstaan. Een nieuwe wetenschappelijke studie van de VUB en de KU Leuven heeft de noden tot 2024-2025 in kaart gebracht en daaruit blijkt dat er tegen het schooljaar 2024-2025 een tekort dreigt van 58.500 plaatsen.

Daarom ligt de focus van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits ook op extra investeringen in het secundair onderwijs. Van de ruim 150 miljoen euro gaat er 128,2 miljoen naar het secundair. Dat geld wordt verdeeld over 27 steden en gemeenten met de grootste tekorten. De grootste bedragen gaan naar de stad Antwerpen (22,7 miljoen euro), Gent (12,8 miljoen euro), Leuven (6,3 miljoen euro), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (5,9 miljoen euro), Mechelen (5,8 miljoen euro) en Vilvoorde (5,2 miljoen euro).

Voor het basisonderwijs is er 23,1 miljoen euro voorzien. Dat geld moet dienen om er de laatste capaciteitstekorten op te vangen. Bijna de helft van die pot gaat naar de stad Antwerpen. De rest gaat naar Gent, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Dilbeek.

Meest gelezen