De Kringwinkel: een plek om werkervaring op te doen

Zaterdag 20 oktober is het de Dag van de Kringwinkel. Overal in Vlaanderen zetten Kringwinkels de deuren open en zijn er tal van activiteiten. Almaar meer mensen gaan in Kringwinkels shoppen omdat ze er unieke vondsten kunnen doen of spullen vinden met een verhaal achter. Weinig mensen weten echter dat de winkels ook een plek zijn waar mensen die elders moeilijk werk vinden ervaring kunnen opdoen.

Hussein (25) is eerst een beetje zenuwachtig om ons te woord te staan. De jongeman uit Aleppo, Syrië, is iets meer dan drie jaar in België. In eigen land studeerde hij Engelse literatuur maar met dat diploma kon hij hier niet meteen veel aanvangen. Hussein kwam in Merelbeke terecht en wilde toch ervaring opdoen én Nederlands leren. Via het OCMW kwam hij in contact met de Kringwinkel in de Brugse Poort in Gent. 

Allround medewerker 

"Ik vond het vooral belangrijk om mijn Nederlands te oefenen omdat ik graag wil verder studeren. Daarvoor was werken in de Kringwinkel perfect. Ik deed allerlei dingen, ik was echt een allround medewerker: soms zat ik aan de kassa, soms belde ik klanten op, soms deed ik de dispatching... Mijn Nederlands is enorm veel verbeterd en ik heb een goede band met de collega's en zelfs met de klanten opgebouwd. Heel belangrijk ook is dat ik beter heb leren organiseren. In de Kringwinkel organiseren ze elke maand één of twee grotere evenementen, daar komt heel wat bij kijken. Ik heb er echt veel door opgestoken", vertelt Hussein. 

Eerste werkervaring

"Ik was 21 toen ik Syrië verliet en ik had nog nooit gewerkt. Dit was mijn eerste werkervaring en ik vond het enorm leuk. Het was ook een goede manier om mensen te leren kennen. Belgen zijn een beetje gesloten maar nu ik al beter Nederlands spreek, wordt het wel gemakkelijker. Ik werk nu niet meer bij de Kringwinkel omdat ik mij volledig wil focussen op mijn studies. In februari begin ik er terug aan. Als ik het kan combineren ga ik hier zeker nog af en toe komen helpen als vrijwilliger, één dag in de week of zo. Ik kom hier sowieso geregeld nog eens binnenvallen om mijn collega's te zien en bij te praten.", glimlacht Hussein. 

"Je leert hier de wereld kennen"

Hussein is blij met de ervaring die hij heeft opgedaan én ook met het feit dat hij zoveel verschillende soorten mensen heeft leren kennen. "Er zijn hier veel mensen met een verhaal zoals het mijne. Sommige mensen hebben nog nooit gewerkt. Voor hen is het de allereerste werkervaring. Er zijn hier ook mensen uit zoveel verschillende landen, ik heb echt de wereld leren kennen hier."

Dag van de Kringwinkel

Hussein prijkt op de affiche die aan de deur van de Kringwinkel in de Brugse Poort hangt met allerlei activiteiten naar aanleiding van de Dag van de Kringwinkel. "Onze winkel is dit jaar precies 20 jaar oud en dat vieren we uitgebreid met een divers programma", vertelt  Bea Vanelslander. "Eerst en vooral vallen er echt unieke koopjes te doen want we hebben een bijzondere collectie vintage en retrospullen die we verkopen. Daarnaast is er een rondleiding achter de schermen, een schminkstand voor kinderen, een gratis fietsherstelplaats, een dj die verzoekplaatjes draait én een Gentse cabaretier die komt optreden", voegt ze er aan toe. 

Je vindt de activiteiten van de Kringwinkel in jouw buurt op de website dekringwinkel.be

kasto80

Meest gelezen