Diepenbeek krijgt nieuwe burgemeester: Rik Kriekels (N-VA)

In Diepenbeek komt er dan toch een coalitie tussen N-VA, CD&V, Open VLD en Groen. Drie van die vier partijen hadden al snel een akkoord, en later is daar ook Groen bijgekomen. Rik Kriekels van N-VA wordt de nieuwe burgemeester.

N-VA en CD&V

N-VA, CD&V en Open VLD hadden dus al een akkoord, ze hadden ook de officiële voordracht getekend. Maar omdat CD&V betere voorwaarden kreeg bij PUUR, ging de partij daar ook onderhandelen. Maar gisteren besliste CD&V dan toch om met N-VA in zee te gaan. En daar is voorzitter van N-VA Geert Vertongen tevreden mee: "We zijn heel tevreden natuurlijk. We hadden op verkiezingsdag al beslist dat we dat gingen doen, maar dan zijn er interne misverstanden geweest. Jammer genoeg is dat altijd het geval bij zo'n onderhandelingen dat het om postjes gaat. Rik Kriekels heeft dan een toegeving gedaan en van 4 naar 5 schepenen gegaan. CD&V krijgt nu 1,5 schepen in plaats van 1. Maar het was dat of de onbestuurbaarheid."

Die mogelijke onbestuurbaarheid heeft CD&V over de streep getrokken. "We hebben beslist om uit de impasse te geraken en dus leven we het voorakkoord met N-VA na", zegt Edgard Vandebroek. "Omwille van de handtekeningen die al gezet waren, is het moeilijk om een andere keuze te maken."

Groen

"N-VA was niet onze eerste keuze", zegt Jos Leroux van Groen. "Maar Patrick Hermans heeft het ons zo moeilijk gemaakt dat we wel in gesprek zijn gegaan met N-VA. Die onderhandelingen zijn vlot verlopen en we zijn blij dat we nu in de coalitie zitten." Over het weg-en-weer gedrag van CD&V is Leroux minder enthousiast. "Persoonlijk vind ik dat niet mooi, maar ja, zo werkt het nu eenmaal. Maar de personen die er zijn, kunnen we wel samenleven hoor. Dat gaat lukken."

PUUR en PRO 3590

De enige partijen die buiten de coalitie vallen, zijn PUUR en PRO 3590. Dat betekent dat de huidige burgemeester Patrick Hermans uit de boot valt. "We hadden graag verder gedaan met de ploeg. Als je dan op deze manier aan de kant wordt geschoven, dan is dat hard. Maar als je in de politiek stapt, weet je dat je soms wint en soms verliest. Ook als je wint bij de verkiezingen. Dat betekent niet dat ik uit de politiek stap. Ik heb een jonge en goede ploeg achter me staan, dus wij gaan de komende jaren hard werken vanuit de oppositie."

Meest gelezen