Videospeler inladen...

Europese Hof van Justitie beveelt Polen om verlaging pensioenleeftijd van opperrechters te schorsen

Polen moet de hervorming van de pensioenleeftijd voor het Hooggerechtshof onmiddellijk schorsen. Dat heeft het Europese Hof in Luxemburg beslist. De zaak werd aangespannen door de Europese Commissie die vreest voor de onafhankelijkheid van de rechtsspraak in Polen.

De conservatieve regeringspartij in Polen ligt al langer op ramkoers met de Europese Unie. Begin dit jaar besliste Warschau dat de leden van het Hooggerechtshof voortaan op 65 met pensioen moeten en niet op de leeftijd van 70 jaar, zoals ervoor het geval was. Daardoor zijn de voorbije maanden al twintig opperrechters gedwongen met pensioen gegaan.

De Europese Commissie vindt -net als de oppositie in Polen- dat de onafhankelijkheid van het hoogste gerechtshof in het gedrang dreigt te komen en had Warschau gevraagd om de maatregel in te trekken. Dat is niet gebeurd, en president Andrzej Duda heeft sindsdien zelfs 27 nieuwe opperrechters benoemd. Daarop had de Commissie de zaak naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg gebracht.

Dat hof schaart zich nu achter de Commissie en beveelt de opschorting van de maatregel en dat met terugwerkende kracht. De gepensioneerde opperrechters zouden dus terug in hun functie worden hersteld.

Tegen de maatregel was in Polen zelf massaal betoogd door aanhangers van de oppositie. Die hekelen dat de Poolse overheid ook de media, bedrijven en andere politieke instelingen onder haar controle wil krijgen.

Meest gelezen