Videospeler inladen...

Cyberexpert: "Niet alle landen houden zich aan de regels"

De Amerikaanse expert in internetveiligheid Jack Koons vindt het een goede zaak dat het Facebookschandaal rond fake news aan het licht is gekomen. Hij vindt ook dat Rusland en Noord-Korea zich niet aan de regels houden als het gaat over hacking. Koons was 25 jaar lang cybersecurity officer voor het Amerikaans leger en trekt nu de wereld rond om lezingen te geven. Hij was te gast op een congres rond internetveiligheid van de NAVO. Onze technologiejournalist Loutfi Belghmidi sprak met hem.

Koons is een vlotte babbelaar. Hij is gepassioneerd door internetveiligheid. "Ik ben een nerd. Ik heb me altijd met computers bezig gehouden. Na 25 jaar werken voor het Amerikaans leger zie ik het als mijn roeping om mensen bewust te maken van de gevaren", zegt Koons.

"Niet iedereen respecteert de regels"

Hij doet dat door overal lezingen te geven, zoals deze week voor de NAVO in Bergen. Momenteel is hij chief cybersecurity strategist bij technologiebedrijf Unisys. Eén van de onderwerpen was: wat moeten we doen met mogelijke dreigingen van landen zoals Rusland of Noord-Korea? Onlangs zette Nederland Russische spionnen uit het land omdat ze op weg waren naar Zwitserland om daar labo's te hacken. Koons:" Het feit dat de spionnen zijn opgepakt en buitengezet, betekent dat hun missie niet is geslaagd. Ze konden niet infiltreren in het netwerk." 

Als ex-militair is Koons vertrouwd met het fenomeen spionage. Tussen de verschillende landen bestaat er een gentlemans agreement. Landen weten van mekaar dat het gebeurt. "Maar sommige landen houden zich niet aan de regels. En omdat het geen lidstaten zijn van de NAVO, die wel een overeenkomst hebben, denken ze zich meer te kunnen permitteren in deze grijze zone," zegt Koons.

Zijn sommige landen beter in cyberoorlog voeren dan anderen? "Sommige landen hebben meer manschappen, en vallen meer aan. Maar zij vergeten soms de verdediging. Andere landen zetten hun middelen beter in, waardoor ze hun aanvallen op een chirurgische wijze kunnen uitvoeren", zegt Koons.

Videospeler inladen...

Meer nood aan internetwijsheid

Als we hem vragen wat hij vindt van het Facebookschandaal en fake news reageert Koons opgelucht. "Ik vind het een goede zaak dat dit soort verhalen aan het licht komen." Toch wil hij de schuld niet alleen op de technologie steken, maar op ons, de mensen, die daarvan gebruik maken. "Vergelijk het met het behalen van een rijbewijs. We geven ook geen sleutels aan een 18-jarige en zeggen "rij maar". Je mag alleen rijden met een rijbewijs." Daarom denkt hij dat we de jongeren bewust moeten maken van de gevaren van fake news.

Daarnaast vindt Koons dat Facebook en Google te groot zijn geworden. "Het neigt te veel naar de andere kant. Vroeg of laat moet er toch een vorm van regulering komen. Toch kan ik niet ontkennen dat ze schitterende technologieën ontwikkeld hebben. Als militair verhuisde ik om de 2 jaar. Dankzij Facebook kon ik in contact blijven met de familie."

Meest gelezen